Toelage van 670.000 euro voor Scala in Kortrijk goedgekeurd

GF
Redactie KW

Stad en OCMW Kortrijk voorzien een investeringstoelage van 670.000 euro voor de renovatie van de in 1907 als en feestzaal gebouwde Scala.

De investering kadert in een samenwerkingsovereenkomst tussen Stad, OCMW en de Unie der Zorgelozen en stelt de Unie in staat om de Scala, gelegen langs de Pluimstraat, te renoveren met respect voor haar authentieke karakter. De overeenkomst loopt over 20 jaar voor wat betreft de infrastructuur, en over 12 jaar voor de werking en exploitatie. De Scala wordt een echte ontmoetingsplaats en cultureel volkshuis voor de mensen, de buurt en de stad.

“De Unie heeft in haar sociaal-artistieke projecten steeds extra aandacht voor diegenen die maatschappelijk in een kwetsbare situatie zitten”, zegt Klaartje Mertens, zakelijk verantwoordelijke van de Unie der Zorgelozen. “Wij gaan telkens uit van de positieve kwaliteiten van mensen en niet van hun gebreken of problemen. Daardoor krijg je een andere relatie dan binnen de hulpverlening waardoor mensen opener staan en makkelijker te benaderen zijn. Deze heel specifieke bemiddelingspositie is erg complementair aan het huidige hulpverleningsaanbod waar we nauw mee samenwerken.”

Opening eind 2015

“Het empoweren van maatschappelijk kwetsbaren wordt in deze overeenkomst inderdaad expliciet naar voor geschoven”, verklaart schepen en OCMW-voorzitter Philippe De Coene. “De Scala is een prachtig project dat als hefboom kan dienen om de buurt te mobiliseren en op te tillen. Wij rekenen op de Unie om kwetsbare mensen actief toe te leiden naar hulpverlening, én naar het ruime reguliere vrijetijdsaanbod. Zo werken ze mee aan het welzijnsbeleid in de binnenstad samen met andere partners uit de buurt.”

In de Scala wil de Unie graag haar banden met Kortrijkse organisaties aanhalen. Dat kunnen culturele of sociale partners zijn, maar evengoed onderwijsinstellingen, middenveldorganisaties of partners uit andere maatschappelijke domeinen. En dat kan zowel in samenwerkingen van logistieke aard als in meer inhoudelijke projecten op langere termijn. De bouwaanvraag werd reeds goedgekeurd en de start van de werken is voorzien in april 2014. De Unie voorziet de opening van dit bijzonder huis eind 2015, begin 2016. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier