Toekomstplannen voor Marktplein in Harelbeke ogen veelbelovend

Redactie KW

De stad Harelbeke maakte tijdens een infonamiddag meer details bekend over de fases en invulling van het Marktplein, in de toekomt met de nieuwe naam Het Vrije. Het nieuwe marktplein zou half 2020 afgewerkt moeten zijn.

Het sprookje ‘Het lelijke eendje’ van Hans Christian Andersen indachtig, is het Marktplein goed op weg om een mooie zwaan te worden. Wat ooit bestempeld werd als ‘het derde lelijkste marktplein van Vlaanderen’ ondergaat een gigantische metamorfose.

Een hele reeks details werden bekendgemaakt op de infonamiddag. “De nieuwe markt, met plaats voor de donderdagmarkt en evenementen, komt op een lange strook tussen de Sint-Salvatorkerk en de blokken B en C. Vooraan komen er 22 kortparkeerplaatsen“, duidt omgevingsambtenaar en Stedenbouwkundig ambtenaar Cindy Deprez.

Voor de bezoekers zijn er 80 parkeerplaatsen op de Binnenhof. “Daar komt een pergola met seizoensgebonden planten. Onder de grond komt er een parkeerplaats voor de bewoners.”

Toekomstplannen voor Marktplein in Harelbeke ogen veelbelovend

Op het nieuwe marktplein zelf komen er waterelementen. “Vanuit de Leie wordt er naar die elementen water gepompt. Het vloeit door de elementen en wordt opnieuw naar de Leie gestuwd. Daarnaast worden ook bomen aangeplant.”

Het nieuwe marktplein zou half 2020 moeten afgewerkt zijn

Op het einde van het plein komen trappen naar de Vrijdomkaai. “Qua mobiliteit is er ook aandacht voor minder mobiele personen met het aanbrengen van een hellend vlak.”

De wekelijkse donderdagmarkt wordt opgesteld langs de Vrijdomkaai, het Paretteplein en het nieuwe marktplein. “Ook de hellingsgraad van het plein is niet zo groot voor het gemakkelijk opstellen van de marktkramen en een eventuele tent voor evenementen.”

Toekomstplannen voor Marktplein in Harelbeke ogen veelbelovend

Verder was eerder al gemeld dat er in Blok A en B appartementen, commerciële ruimten en horecaruimtes komen. Blok C krijgt 19 assistentiewoningen. In Blok D komt een commerciële plint met 7 lofts langs een daksteeg. “Dat zal als openbaar domein toegankelijk zijn voor iedereen. Er worden trouwens ook doorsteken en passerelles gemaakt van de gebouwen naar de Leie.”

Toekomstplannen voor Marktplein in Harelbeke ogen veelbelovend

Ondanks een vertraging bij de aanvang van de werken zit het werkschema op tempo. Tot begin 2019 wordt gewerkt aan tijdelijke parkings op het Binnenplein en tot de eerste helft van 2020 worden de appartementen afgewerkt.

Voor de blokken Marktplein-Marktstraat is de ruwbouw voorzien tot de eerste helft van 2019, daarna volgen de technieken en afwerking tot halfweg 2020.

Vanaf begin 2019 tot de eerste helft van 2020 worden de ondergrondse parking en binnenplaats aangepakt. Daarna volgt de afwerking van de wegenis, de pergola en de trappen. Het nieuwe marktplein Het Vrije zou halfweg 2020 afgewerkt moeten zijn.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier