Toch vergunning voor uitbreiding kippenkwekerij in Beitem

Rik Masil (midden) is de spreekbuis van de buurtbewoners. © STEFAAN BEEL
Jos Remaut

De vergunning werd verleend door Vlaams milieuminister Joke Schauvliege, die hiermee een uitspraak van de Raad van State naast zich neerlegt. Dit hoogste rechtscollege van het land had in december jl. immers het beroep, dat in 2013 was aangetekend door de buurtbewoners, gegrond verklaard.

Het gaat om een vergunning die is toegekend aan de NV Sininvest, om de capaciteit van haar fokkerij in de Aardeweg op het grondgebied Moorslede op te trekken tot 160.000 mestkippen.

Het is al langer dan vandaag dat de inplanting van de kippenkwekerij omstreden is en dat de buren met zware geuroverlast te kampen hebben. Maar dat neemt niet weg dat het bedrijf stelselmatig kon uitbreiden, zij het telkens na de nodige procedureslagen. In 2008 was er al een toename van 56.000 naar 120.000 braadkippen, wat meer dan een verdubbeling is. En in de zomer van 2013 verleende minister Schauvliege, ondanks negatief advies van alle kanten, een vergunning voor het fokken van 160.000 dieren.

“Stank ondraaglijk”

Voor de buurtbewoners was dit een donderslag bij heldere hemel. Ze zagen het echt niet zitten om nog méér in de stank te leven, en dan ook nog eens te lijden onder de toenemende verkeersdruk naar de kwekerij. “Als enige mogelijkheid zagen we nog een annulatieberoep bij de Raad van State”, zegt Rik Masil. “Maar zo’n procedure is behoorlijk duur. Iedereen legde echter zijn steentje bij, sommigen zelfs een heel flink steentje, en de procedure kwam er. We voelden ons een beetje als de kleine David tegen de reus Goliath. En de vergelijking kwam ook uit, want na ruim twee jaar, op 3 december 2015, besliste de Raad van State dat onze vraag tot nietigverklaring gegrond was.”

We hadden de reus geveld, dachten we. Enfin, voor ons een geweldige opluchting”, zegt Rik Masil, “want we hadden de uitspraak op zak van het hoogste rechtscollege van het land.” Sininvest van zijn kant reageerde ontgoocheld en stelde nogmaals met alles in orde te zijn op het vlak van de milieuwetgeving. “We hopen nog steeds op de uitbreiding van het bedrijf”, klonk het daar.

En dus tóch !

En Sininvest heeft in de voorbije maanden blijkbaar niet stilgezeten, want wat blijkt nu plots : Minister Schauvliege legt de uitspraak van de Raad van State naast zich neer en leverde nu toch een nieuwe vergunning af.

“Onvoorstelbaar !”, zucht Rik Masil. “En eigenlijk nog veel straffere kost dan het Essersdossiers in Genk, waar ze zich nog kon bedienen van het schaamlapje van de tewerkstelling. Hier in Beitem is de extra tewerkstelling nul komma nul !”

“Met dit besluit pleegt de minister toch wel een héél grote aanslag op het leefmilieu en op de leefkwaliteit van de omgeving. Ze negeert niet alleen de noodkreet van talrijke buren, maar ze zet ook de afdeling Milieuvergunningen van haar eigen Departement Leefmilieu, Natuur en Energie voor schut door hun advies van enkele jaren geleden compleet te negeren. Toen al waarschuwde deze afdeling dat de leefbaarheidsgrens voor de omgeving bereikt was. Het feit dat ook de Provinciale Milieuvergunningscommissie het standpunt van het Departement LNE bevestigde, maakt het alleen maar schrijnender.”

Het is nu wel overduidelijk dat het lobbywerk van enkele erg met CD&V vervlochten families zijn effect niet heeft gemist. We zijn diep ontgoocheld en weten niet hoe we hier verder moeten leven in de dagelijkse stank, die nog veel erger is dan die van varkens : de ammoniakgeur van kippenmest snijdt je de adem af ! Ons huis verkopen ? Wie zal hier willen komen wonen ? In theorie zouden we de nieuwe vergunning wéér kunnen aanvechten, maar als je dit allemaal ziet : welke zin heeft dit nog ?”

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

“Voor Essers in Genk was er nog het schaamlapje van de tewerkstelling. Hier is de extra tewerkstelling nul komma nul”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier