Toch geen onteigening voor Tattoo Eddy

Tattoo Eddy: "Ik heb het hard gespeeld, maar met resultaat." © KDS
Redactie KW

De kogel is door de kerk. Tattoo Eddy in de Zwevegemsestraat wordt dan toch niet onteigend. “Mijn verzet heeft geloond. Na de werken neem ik mijn intrek in een nieuwbouw op mijn huidige locatie”, klinkt het tevreden bij de man die intussen 25 jaar tatoeëert.

Het stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK) is bezig met een grondige opsmuk van de Zwevegemsestraat. Er komen nieuwe winkels, appartementen, een buurttuin en een kinderopvang. Een aantal panden ging al tegen de vlakte. Straks volgen nog drie gebouwen: de voormalige snooker (nr. 7), de telefoonwinkel (nr. 9) die al een tijdje leeg staat én de winkel van Tattoo Eddy (nr.11). Op diezelfde plaats komt een nieuwbouw met onderaan twee handelsruimtes en bovenaan appartementen. “In een van die handelsruimtes krijg ik mijn stek“, zegt Eddy Vercaemer opgelucht. “Het is een complex dossier, maar in feite kan je stellen dat we een soort ruil doen. Ik ruil mijn oud pand met winkel én woonst voor een grotere winkel zonder woonst. De gevel wordt negen meter breed en mijn shop zal bijna verdubbelen in oppervlakte. Het privégedeelte gebruikten we trouwens niet meer, we hebben onlangs een woning gebouwd in Zwevegem.”

Wie anno 2017 niet met vreemdelingen kan omgaan, heeft een groot probleem

Eddy kan ook rekenen op een extra budget om de shop in te richten. “Als tattoo-artiest moet ik met veel zaken rekening houden. De muren moeten afwasbaar zijn, de kranen moeten automatisch werken… Zo zijn er nog tal van andere regeltjes. Ik hoef hier geen grote luxe te hebben, maar een standaardcomfort en voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften zijn een must.” De overeenkomst staat nog niet op papier, maar volgens Eddy Vercaemer staat er nu niets meer in de weg. “Er is een mondeling akkoord en ik zie dan ook geen verdere problemen.”

Vreemdelingen

Het dossier Zwevegemsestraat sleept al jaren aan. In 2010 werd bekendgemaakt dat een deel van de straat zou worden onteigend voor de grootste renovatie. In 2012 was de onteigening van de tattooshop zelfs nakend. Maar Eddy heeft zich daar stevig tegen verzet. “Omdat ik wist dat het negatief zou uitdraaien voor mij”, zegt hij. “Het SOK kon onmogelijk een eerlijke prijs geven voor mijn pand. Er is bij de start van dit dossier een schatter langsgekomen in opdracht van het SOK. Het bedrag dat ik zou ontvangen, was belachelijk laag. We zouden gewoonweg nooit tot een compromis kunnen komen. Dan maar naar de rechtbank? Ook dan zou ik in beroep gaan. Ik heb het hard gespeeld, maar met resultaat.”

Geen overlast

De tatoeëerder zag geen andere uitweg. “Stel je voor dat ik na 25 jaar nog op zoek zou moeten gaan naar een nieuwe locatie. De vastgoedprijzen in het centrum Kortrijk swingen de pan uit. Waar zou ik nog een pand vinden, met die kwaliteiten en op zo’n toplocatie?” De straat had enkele jaren geleden nochtans geen goeie reputatie. Criminelen zochten en vonden er hun weg en er waren politierazzia’s nodig om de rust te laten terugkeren. Dat is ook de reden van de vele onteigeningen. “Toen was er inderdaad veel overlast. Maar de jongste jaren is dat voorbij. Er zijn nog altijd veel vreemdelingen in de straat, maar die mensen veroorzaken geen overlast. Ik heb geen problemen met hen. Onze straat is nu eenmaal multicultureel. Wie trouwens anno 2017 niet met vreemdelingen kan omgaan, heeft volgens mij een groot probleem.”

Zomer 2019

Om de werken te overbruggen, verhuist Tattoo Eddy eind dit jaar naar een nieuwe locatie: de Sint-Janslaan 1, het pand waar ook de opvoedingswinkel zich bevindt. “Dat is een voorstel van het SOK en ik kan daar zeker mee leven. Het is op amper 100 meter stappen van mijn huidige winkel. Ik vrees wel dat ik hierdoor klanten zal verliezen, maar zal er alles aan doen om hen op de hoogte te brengen.” De werken voor de nieuwbouw zouden anderhalf jaar in beslag nemen. In het beste geval zal de bouw opgeleverd worden tegen de zomer van 2019.

(NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier