Toch geen gemeenteraad van Kortrijk in deelgemeente Kooigem?

Redactie KW

De Kortrijkse gemeenteraad in mei zou dan toch niet doorgaan in de kerk van Kooigem.

Het schepencollege had vorige week niet zonder trots aangekondigd dat de kerk van de kleinste en meest zuidelijke deelgemeente geschikt bevonden was voor een raadzitting. “De kerkraad reageerde ook positief op ons voorstel”, stelden waarnemend burgemeester Wout Maddens (Open VLD), gemeenteraadsvoorzitter Piet Lombaerts (N-VA) en schepen van Kerkfabrieken Catherine Waelkens (N-VA) toen.

Maar nu blijkt dat de scheiding van kerk en staat dient gerespecteerd. “Een Vlaams decreeet en een richtlijn van de bisschoppen stelt dat er geen enkele politiek gebeuren in een kerk mag plaatsvinden”, is te horen bij het bisdom.

Enige mogelijkheid

Het stadsbestuur onderzoekt nu of er toch geen mogelijkheid bestaat om in de kerk een gemeenteraad te organiseren. De Sint-Laurentiuskerk is volgens het schepencollege de enige plaats met een openbare functie die groot genoeg is. “Buurthuis het Kastanjehuis en de zaal van café Casino zijn te klein om 41 raadsleden genoeg plaats te geven én ervoor te zorgen dat zowel pers als de ongetwijfeld vele belangstellenden in het nodige comfort de zitting te laten bijwonen.” (AXV)