Tips tijdens hittegolf : veel drinken, koelte opzoeken en fysieke inspanning vermijden

Redactie KW

Het Agentschap Zorg en Gezondheid, sinds de zesde staatshervorming bevoegd voor het Vlaamse hitte- en ozonplan, waarschuwt maandag voor de hitte die de komende dagen wordt verwacht.

Het raadt aan voldoende te drinken, koelere ruimtes op te zoeken en grote lichamelijke inspanningen te vermijden tussen 11.00 en 22.00 uur. Het KMI geeft vanaf woensdag voor het hele land buiten de kust een code oranje, wat betekent dat onderstaande maatregelen noodzakelijk zijn voor behoeftige mensen.

Zorg en Gezondheid raadt aan veel te drinken en alcoholische dranken te vermijden. Daarnaast doet men buiten best geen lichamelijke inspanningen, zoals sportactiviteiten. Mensen die geneesmiddelen nemen, informeren best op voorhand of zij een negatief effect kunnen hebben tijdens een hitteperiode en of de dosis aangepast moet worden. Daarnaast zijn aangepaste kledij en zonnecrème noodzakelijk.

Bij baby’s, kleine kinderen, ouderen, mensen in sociaal isolement en chronisch zieken moet men extra alert zijn

Bij baby’s, kleine kinderen, ouderen, mensen in sociaal isolement en chronisch zieken moet men extra alert zijn. Zorg en Gezondheid vraagt aan hun naasten of verzorgers om zeker te zorgen voor voldoende water, koelte en rust. Het Agentschap raadt ook aan langs te gaan bij ouderen die alleen wonen en hen hulp aan te bieden.

Organisatoren van sportmanifestaties, trainingen en wedstrijden wordt dan weer aangeraden tussen 11.00 en 22.00 uur niets buiten te organiseren. Wanneer aangekondigd wordt dat de alarmdrempel voor ozon zal overschreden worden, wordt aangeraden om geplande activiteiten af te gelasten. Organisatoren van culturele evenementen, moeten dan weer voldoende (gratis) drinkwater voorzien en voldoende afkoeling, zoals schaduw, parasols of petjes.

Mobiliteitsorganisatie Touring raadt automobilisten maandag bovendien aan om bij het starten met de auto niet meteen de airco op te zetten, maar eerst even met de ramen open te rijden. Als men de airco dan toch opzet, zet men die best niet lager dan 24 graden. Touring raadt ook aan om het knopje voor de circulatie van de binnenlucht te activeren, zodat het systeem steeds afgekoelde binnenlucht opneemt. Daarnaast raadt Touring aan om tijdens autoritten veel water te drinken en zeker geen kinderen achter te laten in een stilstaande auto. Bij lange ritten zijn bovendien extra pauzes nodig.

Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, verwacht dat woensdag op bepaalde plaatsen in ons land de Europese ozonwaarschuwingsdrempel van 180 microgram per kubieke meter zal overschreden worden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier