Tim Kleppe (Sportcomité Zwevezele): “Eerste koers als persverantwoordelijke”

Tim Kleppe (links) en Mathias Sap vormen een tandem in de voorbereiding naar de koers en kaarting. De eerste als persverantwoordelijke, de tweede als voorzitter. © Foto LDW
Redactie KW

Het Sportcomité van Zwevezele maakt zich dit weekend op voor een nieuwe editie van de vrouwenkoers en handdoekenkaarting. Voor Tim Kleppe is het extra spannend, want begin dit jaar werd hij gebombardeerd tot persverantwoordelijke. Voor de jonge Zwevezelenaar betekent dit een nieuw avontuur.

Tim Kleppe (22) trad een tweetal jaar geleden toe tot het Sportcomité Zwevezele. Het comité is aan een duidelijke verjongingskuur bezig, maar voor Tim was het ook een logische keuze om bestuurslid te worden. “Mijn grootvader was vroeger lid van het comité”, vertelt hij. “Zelf herinner ik me daar niet zoveel meer van, maar ik weet wel dat hij met zijn oldtimer in de koers meereed, met de rode vlag erop gemonteerd.”

Tim vervangt sinds begint dit jaar Mathias Sap als persverantwoordelijke. Die laatste schoof door naar de functie van voorzitter. “Ik ben eigenlijk in het sportcomité gekomen toen Tims grootvader stopte”, weet Mathias. “Zo is de cirkel rond en is de bestuursfunctie intussen binnen de familie overgedragen. Er zetelden al heel wat vrienden van mij in het sportcomité, dus dat was alvast geen probleem. Ik vind het ook erg fijn dat er een duidelijke groei is binnen het comité, op alle vlakken. Er is een opvallende verjonging en toch zit iedereen op dezelfde lijn.”

Sociale media

Maar dat Tim al na twee jaar tot persverantwoordelijke zou gebombardeerd worden, dat had hij toch niet meteen verwacht. “Toch is het ergens wel logisch dat ze bij mij terecht zijn gekomen. Ze wilden met het bestuur immers graag inzetten op de website en sociale media. Ik ben nogal ‘computer-minded’ en bovendien hadden heel wat bestuursleden al een ruim takenpakket. Ik kon deze functie er nog bijnemen en het sluit ook allemaal aan bij mijn interesses.”

Privé

Tim Kleppe is 22 jaar. Hij woont in Zwevezele en zit op kot in Gent.

Opleiding en loopbaan

Hij volgde economie-wiskunde aan het Sint-Jozefscollege in Torhout en studeert momenteel handelswetenschappen aan de universiteit van Gent.

Vrije tijd

In zijn vrije tijd houdt Tim van sporten. Hij voetbalt bij Zwevezele, maar gaat ook regelmatig fietsen of lopen. Hij is bestuurslid van het Sportcomité Zwevezele.

Uiteraard krijgt Tim voorlopig nog alle steun van voorganger Mathias. “De grootste lijnen zijn me doorgegeven, bijvoorbeeld over hoe ik de pers moet aanschrijven. De eerste weken en maanden zal ik zeker nog alle hulp kunnen gebruiken.”

“Die zal hij ook krijgen”, vult Mathias aan. “Iedereen moet immers de juiste begeleiding krijgen. Ik kan zelf ook nog bij onze vorige voorzitter terecht, al probeer ik dat toch wat te beperken en hulp te zoeken bij onze huidige bestuursleden, die ook al veel ervaring hebben.”

“Het bestuur wou inzetten op sociale media en kwam zo bij mij terecht” – Tim Kleppe

Dat Tim alvast goed begonnen is, bewijst het groeiende aantal ‘likes’ op de Facebookpagina van het comité. “Het is een kwestie van op het juiste moment dingen te posten”, legt Tim uit. “Zowel de Twitter- als Facebookpagina waren er al, maar worden nu meer gericht aangevuld. Zo plaatste ik een paar foto’s, maar ook ludieke filmpjes, waarmee we heel wat renners en mensen kunnen bereiken. Dat bereik is door die aanpak intussen bijna vervijfvoudigd.”

Sportfanaat

“Rond de periode van onze grote koers ga ik uiteraard regelmatiger posten, in minder drukke periodes is dat af en toe. Ik probeer toch aan elke post een functie te geven, bijvoorbeeld door renners te taggen. Hoe bekender de deelnemende renners zijn, hoe gemakkelijker het wordt om die interessante posts te maken. Zelf ben ik een echte sportfanaat, de koers interesseert me, en dus hou ik me automatisch bezig met in alles mee te zijn. De grootste uitdaging nu wordt de hulp stilaan afbouwen en de contacten met de pers uitbouwen”, besluit Tim.

Koers en kaarting

Het Sportcomité Zwevezele organiseert op zaterdag 17 maart de vrouwenkoers voor profrenners. De koers gaat om 14.30 uur van start op de markt, de aankomst is er na 15 ronden van 6,3 kilometer. Op zaterdag 17 en zondag 18 maart is er ook een handdoekenkaarting in het oc Damberd in Zwevezele. Inleg is 1,50 euro per kaart. Op zondagmorgen organiseert het comité bovendien een rit voor wielertoeristen uit Wingene en Zwevezele en geïnteresseerden, om zo alle renners uit de verschillende groepen eens samen te krijgen. Bij aankomst ligt er een belegde boterham te wachten. De deelname is gratis, inschrijven kan bij de start.

Mathias Sap is de nieuwe voorzitter van Sportcomité

Mathias Sap (27) is sinds begin dit jaar de nieuwe voorzitter van het Sportcomité Zwevezele. Vroeger nam hij de perscontacten op zich en ook het drukwerk. Dat laatste zet hij nog even voort.

“Onze vorige voorzitter zette een stap opzij door tijdsgebrek en zo zijn ze bij mij terechtgekomen”, vertelt Mathias. “Onze groep is een mix van jong en oud, een goede bende. Ik hoop dat dit onder mijn voorzitterschap ook zo kan blijven. Als nieuwe voorzitter zou ik graag onze vipformule voor de oktoberkoers nog verder uitbouwen en de koers verder zien evolueren. Het is elk jaar een uitdaging om goede renners te vinden die aan de start willen komen.”

Mathias beseft dat er vanaf nu een hele verantwoordelijkheid op hem rust. “Maar er is veel steun vanuit de groep, dus ik sta er zeker niet alleen voor. Ik ben intussen al tien jaar bestuurslid, dus ik heb ook wat ervaring. Er komt wel veel bij kijken, uiteindelijk ben je de eindverantwoordelijke. Maar ik organiseer graag dingen en vind het leuk om door te gaan met deze nieuwe uitdaging.”

(Lien Depauw)