Tijdens zomer bijna duizend migranten tegengehouden aan onze kust

31/08/16 om 18:30 - Bijgewerkt om 18:30

In juli zijn 537 mensen zonder papieren aan de kust staande gehouden, in augustus 429. Toch is de trend de jongste maanden dalend. Dat zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé woensdag.

Tijdens zomer bijna duizend migranten tegengehouden aan onze kust

© BELGA

Ondanks 1.000 aangetroffen mensen zonder papieren tijdens de zomermaanden blijft de trend dalend. Begin dit jaar werd dat aantal bijna maandelijks aangetroffen. "We zien wel dat het aantal meldingen bij dienst 101 stijgt", zegt gouverneur Carl Decaluwé.

Er zijn ook een aantal trends. "De cijfers wezen op een toename van migranten uit India, maar nu zien we vooral Marokkanen, Algerijnen, Afghanen en Pakistanen. We zien ook weer een toename op wegparkings zoals Jabbeke. Maar daar was er ook meer controle. Het zijn enkel naakte cijfers, maar het bewijst dat de wegparkings in trek blijven."

"Situatie beheersbaar"

Belangrijk is dat de situatie beheersbaar blijft. Dat is mede te danken aan het feit dat de kustpolitie weinig tot niet is opgevorderd voor opdrachten in het binnenland, al moet de evaluatie daarrond nog gemaakt worden. "De situatie is controleerbaar en beheersbaar. Het kustseizoen hebben we overleefd, maar de evaluatie moet nog gemaakt worden."

Of ook het noordelijke deel van de 'jungle' in Calais binnenkort ontruimd wordt, is nog onduidelijk. Gouverneur Decaluwé is er alleszins nog niet van op de hoogte gebracht.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!