“Tijdens vakantie kunnen kinderen naar een vertrouwde omgeving”

We zien achteraan v.l.n.r.: Melissa Breughe, Valerie Bol, Evy Santy en Hanne De Wispelaere op één van de speelpleintjes van de school. De kinderen kijken al uit naar de vakantie. © (Foto EDB)
Redactie KW

Tijdens de zomervakantie organiseren een twaalftal gezinnen voor de eerste keer een solidaire opvang ‘De Zomerkorf’ in de gebouwen van basisschool ‘t Biekorfje in Aalbeke. Door gebrek aan opvangplaatsen in Aalbeke nemen deze gezinnen nu het heft in eigen handen. “Grootouders kunnen een oplossing bieden, maar dat geldt niet voor iedereen”, klinkt het.

De ouders zorgen voor opvang van elkaars kinderen. Elke deelnemende ouder kan zijn kinderen op de gewenste dagen naar De Zomerkorf brengen. In ruil daarvoor voorziet de papa of de mama zelf één of meerdere keren per week opvang voor de kinderen van De Zomerkorf. Er wordt gewerkt met een verdeelsleutel van een op vier: per vier dagen dat je kinderen gebruik maken van de opvang, sta je zelf één dag voor opvang in. Er wordt nog gezocht naar enkele gezinnen die willen aansluiten, om de hele vakantie door telkens twee ouders voor opvang te laten instaan. Ouders die niet-schoolgaande kinderen hebben, kunnen die meebrengen naar de opvang de dagen dat ze zelf voor opvang zorgen.

Veel opvangproblemen

Evy Santy (32), zelf een mama, die in de animatie van woonzorgcentrum De Weister werkzaam is en die het initiatief coördineert duidt: “Toen we met enkele ouders samen zaten, en vertelden over de vakantie, werd er ook gesproken over opvang tijdens vakantieperiodes. Sommige ouders kunnen het praktisch moeilijk regelen, of vinden geen opvang in Aalbeke zelf. In Kinderland is er een speelpleinwerking, maar voor sommige mensen ligt de locatie moeilijk. Zomerkampen zijn wel mogelijk, maar die zijn echter duur en soms moet je ‘s morgens na het begin van je werktijd de kinderen kunnen brengen of hen midden de dag kunnen ophalen en ergens anders heen brengen. Grootouders kunnen soms een oplossing bieden, maar niet iedereen heeft nog grootouders, van anderen gaan de grootouders nog werken en sommige kinderen vinden het niet fijn om een hele vakantie lang bij de grootouders opgevangen te worden.”

“Sommige ouders vinden geen opvang in Aalbeke. De locatie van Kinderland ligt dan weer moeilijk”

Na het bespreken van de vele opvangproblemen, die er echt wel bleken te zijn, informeerde een mama die voor stad Kortrijk werkt even hoe de solidaire opvang door ouders wordt georganiseerd in Heule. “Dat zagen wij ook wel zitten. Het werd in het oudercomité besproken en we ondervonden dat het idee echt wel leeft. Ook de directie van basisschool ‘t Biekorfje stond onmiddellijk open voor het idee en stelt ons de accommodatie van de school ter beschikking. We kunnen gebruik maken van de opvangklas, de slaapklas, de refter, de keuken, de speelplaats en de verschillende speeltuinen.”

1 euro per dag

Er wordt opvang voorzien van 2 tot en met 20 juli en van 16 tot en met 31 augustus, telkens van 8 tot 18 uur. “We proberen telkens twee ouders te voorzien die zich vrij kunnen maken en de kinderen kunnen opvangen. Als iemand iets vroeger moet beginnen werken, komt er één van de twee opvangouders wat vroeger.” Voor een dag of een halve dag opvang wordt 1 euro betaald. Daarmee worden collectieve basisproducten zoals zonnecrème, toiletpapier en knutselmateriaal aangekocht. Kinderen en ouders brengen hun eigen lunchpakket mee. Ze zorgen ook zelf voor tussendoortjes en drank. “We hanteren dezelfde regels zoals op school: geen frisdranken en geen koekjes met chocolade.”

Steun

Het initiatief wordt ondersteund door stad Kortrijk en de directie van ‘t Biekorfje. Oorspronkelijk was het alleen bedoeld voor kinderen die school lopen in ‘t Biekorfje in Aalbeke, maar het wordt nu ook opengetrokken voor iedereen die in Aalbeke woont. Na het rondsturen van een flyer zijn er momenteel twaalf gezinnen die intekenden. Dat gaat over zo’n 25 kinderen. “Die hebben natuurlijk niet allemaal tegelijk opvang nodig.”

“Er wordt 1 euro gevraagd. Daarmee worden collectieve basisproducten zoals knutselmateriaal aangekocht”

Het initiatief start nu met de zomervakantie en als het positief wordt bevonden, kan het ook doorgetrokken worden naar andere vakanties. “Voor onze kinderen is het alvast een groot voordeel: ze kunnen tijdens de vakantie naar hun vertrouwde omgeving komen, hun tijd is ingevuld en ze spelen met kinderen die ze kennen.” Er worden activiteiten gepland om wat structuur in de vakantiedagen te krijgen. “We doen ook eens waterspelletjes en denken ook aan een rustig uurtje over de middag.”

(Els Deleu)

Wie interesse heeft stuurt een mailtje naar evy.santy@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier