Tijd voor ‘goed genoeg ouderschap’: de lat mag een beetje lager:

Redactie KW

VIVA-SVV West-Vlaanderen lanceert deze week de campagne ‘goed genoeg ouderschap’.

Met het project wil de socialistische vrouwenvereniging jonge ouders een hart onder de riem steken. “Mama of papa worden is dan wel een prachtig geschenk, het ouderschap kan ook hard zijn. Enerzijds willen we hen daarom op het hart drukken: ‘je doet het goed genoeg, leg de lat voor jezelf niet te hoog’. Anderzijds is de boodschap ook dat ze er niet alleen voor staan, dat de meeste ouders door zo’n moeilijke fase gaan”, zegt Truus Barremaecker, educatief medewerkster bij VIVA-SVV.

Met drie kinderen in huis, is de laatste persoon om wie je bezorgd bent jezelf

Het project werd maandagmorgen – in volle ochtendrush – voorgesteld bij ‘goed genoeg-ouders’ Bieke Volcke en Arne Vandenbulcke die samen met hun drie kinderen Goran (11), Branko (8) en Storm (2) in de Diksmuidse Heerweg wonen. “Ik sta altijd een halfuurtje vroeger op dan de anderen. Dat helpt om de dag goed in te zetten”, zegt Bieke aan de ontbijttafel. Als mama van drie ervaart ook zij de dagelijkse hectiek van het ouderschap. “Het is voortdurend zoeken naar de juiste balans. Ik vergelijk het soms met jongleren: het werk, de kinderen, het huishouden, je moet al die ballen in de lucht zien te houden. En met drie kinderen in huis, is de laatste persoon om wie je bezorgd bent jezelf. Toen Storm ziek werd, dreigde ik er van de stress zelf onderdoor te gaan.” Bieke vertelt ook hoe ze op den duur geen sociaal leven meer had. “Terwijl het juist zo belangrijk is als ouder om je ervaringen te delen met andere ouders. Gedeelde zorgen zijn halve zorgen”, klinkt het.

VIVA-SVV gaat daarom zelf op tournee met een soort tupperware party voor jonge ouders. “We sluiten daarvoor aan bij lokale oudergroeperingen in onze provincie, en het is de bedoeling om die gespreksavonden daarna in heel Vlaanderen verder uit te rollen. We voelen immers dat er veel behoefte naar is, dat erover praten voor veel ouders het ontbrekende dekseltje op het potje is”, aldus Truus Barremaecker. VIVA-SVV zette zelf ook een grootscheepse enquête op over de balans tussen werk- en privéleven bij jonge ouders. “Uit de resultaten bleek dat het voor de meeste ouders voortdurend schipperen is tussen het werk, de kinderen die om aandacht vragen en het huishouden dat blijft liggen. Als ze dan eens het geduld verliezen, voelen veel ouders zich daar schuldig over”, klinkt het. De enquête wees verder ook uit dat vooral dertigers de balans kwijtraken – met als gevolg meer ziekteverzuim – en dat vrouwen zich sneller overbelast voelen dan mannen. “Zij hebben vaak nog minder me-time”, aldus nog Truus Barremaecker van VIVA-SVV West-Vlaanderen. Met een ‘Die Doet Dat-kalender’ en het ‘Superpapa-project’ probeert de vrouwenvereniging daarom ook de gelijkheid in het gezin te bevorderen.

Meter van de ‘goed genoeg ouderschap’-campagne is de Brugse schrijfster Lara Taveirne, zelf mama van twee. “Eigenlijk had ik er geen tijd voor: mijn volgende boek moest dringend af. Maar ik vond dit te belangrijk“, glimlacht Lara, die de schoonheid van het ouderschap relativeert. “Kindjes krijgen, dat hoort één groot feest te zijn. Maar het ouderschap is heel gelaagd en zelf vind ik dat zoeken en ploeteren als jonge ouder eigenlijk ook interessanter dan de eenzijdige Instagram-realiteit van mooie kleertjes en uitstapjes naar de Efteling. Dat is slechts een filter: het ouderschap is niet allemaal rozengeur en maneschijn; het mag gerust een zoektocht zijn waarbij af en toe eens falen best oké is.”

Volgens de schrijfster voelen jonge ouders zich vaak eenzaam binnen het ouderschap. “Aan de schoolpoort is er voor een babbel meestal geen tijd, en onze maatschappij verwacht ook dat je het als ouder altijd zelf redt. Onlangs nog zat ik naast een jonge mama op de trein. Die boze blikken toen haar kind maar niet ophield met huilen: heel herkenbaar vond ik dat”, vertelt ze. Haar eigen kinderen zijn intussen al wat ouder. “Maar die ongestuurde woede van een klein kind, daar wist ik vroeger ook niet altijd raad mee. Bij elke uitbarsting dacht ik dit ligt aan mij, ik ben als ouder niet goed genoeg. Ook dacht ik toen weleens, waarom bestaat er geen hulplijn voor jonge ouders? Ouder zijn, daar bestaan geen kant-en-klare cursussen voor.”

“In interviews hangt Lara altijd een heel eerlijk en realistisch beeld op van het ouderschap. Een beeld waarin andere ouders zich herkennen, want die perfecte mama met het oeverloze geduld, die bestaat eigenlijk alleen op sociale media. Op Facebook en Instagram hangen we nu eenmaal niet graag onze vuile was buiten”, besluit Truus Barremaecker.

(WK)

Op donderdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseren VIVA-SVV West-Vlaanderen en Opvoedingswinkel Brugge in CC De Dijk een infoavond rond ‘goed genoeg ouderschap’ met psychologe Nina Mouton. Inschrijven kan via info@opvoedingswinkelbrugge.be of op het telefoonnummer 050 47 55 15

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier