Tientallen zwaneneieren gestolen in Brugge

De Brugse zwanen werden beroofd. © Davy Coghe
Redactie KW

Maandagnamiddag zijn er tientallen zwaneneieren gestolen uit vijf broednesten aan de Ezelpoort in Brugge. Dat bevestigt schepen van Groen Philip Pierins. Voorlopig is het nog niet duidelijk wie de eieren heeft gestolen.

Maandagnamiddag werden enkele zwaneneieren gestolen uit vijf broednesten aan de Ezelpoort in Brugge. Een verlies voor Brugge, want een zwaan heeft maar één broedsel per jaar. “Het is niet duidelijk om hoeveel eieren het precies gaat, maar één nest bevat toch wel tussen de vijf à acht eieren. We zullen dus veel minder nieuwe zwanen kunnen grootbrengen dan voorzien. Gelukkig hebben we toch nog één nestje met een paar eieren“, vertelt Heidi Demeyer, die de coördinatie verzorgt bij Groendienst Brugge.

Zij zat ondertussen al samen met de bevoegde schepen Philip Pierins om de situatie te bespreken. “We hebben de politie op de hoogte gebracht van de diefstal en medewerkers van Groendienst Brugge houden de buurt extra in de gaten.”

Oproep

Voorlopig is het nog niet duidelijk wie de eieren heeft gestolen, maar Groendienst Brugge is vastberaden de dader te vatten. “We willen ook een oproep doen aan de buurtbewoners of voorbijgangers die iets vreemds zouden hebben opgemerkt om ons op de hoogte te brengen. Momenteel tasten we in het duister en is elke tip dus welkom.”

De nesten aan 't Stil Ende zijn leeggeroofd.
De nesten aan ‘t Stil Ende zijn leeggeroofd.© Davy Coghe

Vorig jaar werden ook al enkele eieren gestolen en werd de dief niet gevat. Bij Groendienst Brugge vermoeden ze dat het wel eens om dezelfde dader kan gaan. “We denken dat een professionele kweker de zwaneneieren heeft gestolen en de zwanen later zal verhandelen. Maar dat zijn we dus niet zeker.”

(LQ-foto’s Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier