Tiental skeletten aangetroffen onder Sint-Medarduskerk

De archeologische opzoekingen kosten de stad 325.000 euro. © Marc Verhaeghe
Redactie KW

Sinds twee weken is een team archeologen van Monument Vandekerckhove opgravingen aan het doen aan de kerk van Wervik.

Tijdens de eerste fase van het archeologisch onderzoek rond de monumentale Sint-Medarduskerk zijn momenteel een tiental volledige skeletten aangetroffen. Evenals een ring, knopen en munten. Sinds twee weken is een team archeologen van Monument Vandekerckhove opgravingen aan het doen. Deze namiddag kon het publiek de site bezoeken. Er volgt in september op een zaterdagmorgen nog een heel groot publieksmoment. Het archeologisch onderzoek is wettelijk verplicht. Het kost de stad maar liefst 325.000 euro.

Kerkhof

De eerste fase van het archeologisch onderzoek situeert zich aan de noordzijde van de kerk. “Vorig jaar was er een vooronderzoek met proefsleuven”, aldus cultuurbeleidscoördinator Steven Masil. “Er werden toen vooral skeletten aangetroffen. Wat normaal is want dit was hier vroeger een kerkhof. Later was er halfweg de Koestraat een begraafplaats en ging omstreeks 1905 de stedelijke begraafplaats in de Komenstraat open.”

De archeologen beginnen maandag aan de laatste week van de eerste fase. “De aangetroffen skeletten dateren van 1830 à 1840 en zijn afkomstig van de laatste begrafenissen hier“, aldus archeoloog Lies Dierckx. “Eerst registreren en fotograferen we de vondsten. Nadien volgt het beschrijven en verhuist het bot naar ons depot waar alles wordt gewassen in gewoon water.”

(EDB/foto MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier