Tienermeisjes verhuizen van politiecel naar gesloten instelling van Beernem

Redactie KW

De twee meisjes van 13 en 14 jaar, die meerdere nachten in een politiecel moesten doorbrengen, kunnen nu toch gedurende drie maanden terecht in de gesloten gemeenschapsinstelling in Beernem.

Dat melden de advocaten van de meisjes. De Antwerpse jeugdrechtbank had hen daar geplaatst, maar er was aanvankelijk geen plek vrij voor hen. Het parket kon de beschikking van de jeugdrechter niet uitvoeren en zag zich genoodzaakt om de meisjes in een politiecel onder te brengen. Gelet op het feit dat het om bijzonder kwetsbare meisjes gaat, die in het prostitutiemilieu verzeild zijn geraakt, was ze naar huis sturen of ze in een open instelling plaatsen, geen optie. Het risico dat ze zich dan opnieuw in dat gevaarlijke milieu zouden begeven, was te groot.

Advocaten reageren opgelucht

Hun advocaten reageren opgelucht dat er donderdag eindelijk een oplossing uit de bus is gekomen. “Mijn cliënte is blij dat ze vanavond in een gewoon bed en in een gewone kamer kan overnachten”, zegt meester Reinhilde Goossens.

“Dit verandert niets aan het feit dat er een structureel plaatsgebrek is”

Haar cliënte, die 13 is, bracht drie opeenvolgende nachten in een politiecel in Antwerpen door. “Dat was echt niet leuk voor haar: eerst in de cel, dan de hele dag wachten op een stoeltje op de jeugdrechtbank, hopend dat er een oplossing werd gevonden, om vervolgens terug naar de cel te moeten. Ik ben blij dat er voor haar nu een plaats werd gevonden, maar dat verandert niets aan het feit dat er een structureel plaatsgebrek is, dat zich dagelijks voordoet en waarvoor nog geen oplossing is”, zegt Goossens.

“Dit is hallucinant”

Meester Chantal Van den Bosch, die voor de 14-jarige optreedt, kan dat alleen maar beamen. “Het is hallucinant dat er voor jongeren met problemen geen andere oplossing beschikbaar is, dan ze in de cel te steken. Dat is toch echt niet meer van deze tijd! Er moet dringend iets veranderen, want het hele systeem van jeugdbescherming wordt door het voortdurende plaatsgebrek bijzonder moeilijk werkbaar”, zegt meester Chantal Van den Bosch. Haar cliënte bracht twee nachten in een cel door.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier