Tienduizenden liters water weggepompt rond de Brugse gevangenis

Redactie KW

Een vreemd zicht aan de gevangenis van Brugge de afgelopen dagen. Duizenden liters water vloeien er uit de gracht rechtstreeks de riool in. “Een gemiste kans om na te gaan of de boeren hier iets mee konden”, aldus de Boerenbond.

De boeren in het land kreunen al wekenlang onder de droogte en de bijhorende waterschaarste. Maar in de gevangenis van Brugge lijken ze daar weinig last van te hebben. Daar liepen al – zeker sinds dinsdag – tienduizenden liters water van uit de gevangenisgracht zomaar de riool in. “Er zijn werken in de gracht aan de gang en het gaat om overtollig water“, klinkt het bij de gevangenis. “De aannemer heeft er voor gekozen om het op deze manier op te lossen. Bovendien gaat het hier om een gevangenis, een gesloten gemeenschap. We kunnen hier niet zomaar mensen gaan toelaten om dat water op te pompen.”

Waterschaarste

De gracht rond de gevangenis van Brugge is al jaar en dag gevuld met water. Die ligt tussen de muren en de omheining om het gedetineerden die willen ontsnappen onmogelijk – of toch op z’n minst moeilijker – te maken. De gracht omringt de ganse gevangenis, maar er werden begin deze week werken gestart. Om het euvel op te lossen moet heel wat waar uit de gracht in kwestie gepompt worden. Leeg zal die niet komen te staan, maar het gaat om heel wat liters water.

Opvallend in tijden van waterschaarste waarin boeren stilaan wanhopig worden. Zo pompte een boer onlangs 50.000 water uit de regenput aan een werfgebied in Roeselare. Maar aan de gevangenis in de Legeweg pompt een dikke slang het water nu naar het plein aan de ingang van de gevangenis in de Legeweg. Tienduizenden liters water werden op die manier al van uit de gracht in de riool gespoten.

De veiligheid primeert

https://www.youtube.com/watch?v=djCS5vtX-us

Was een afspraak met enkele lokale boeren dan geen betere oplossing geweest? “In deze tijden is elke druppel water dierbaar. En zeker in die regio“, zegt Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. “Maar het is niet zo dat al het water zomaar bruikbaar is om gewassen te besproeien. Dat moet ook voldoen aan de voedselveiligheid. Maar het is sowieso een gemiste kans om na te gaan of dat water aan de eisen zou voldaan hebben.”

Bij de gevangenis lijkt men die redenering wel te snappen, maar verwijzen ze toch vooral naar de praktische onmogelijkheid. “Binnen een gevangenis is het uiteraard de veiligheid die moet primeren”, klinkt het.

Gedeputeerde Bart Naeyaert zal vandaag toch nagaan wie de aannemer in kwestie precies is. “Ik kan me moeilijk over dit geval uitspreken. Maar er zijn al meerdere informele afspraken tussen bepaalde bedrijven en enkele boeren bijvoorbeeld”, zegt hij. “We zitten nu in een crisis waar we in de toekomst wel uit kunnen leren. We moeten bekijken of het haalbaar is om een databank van vraag en aanbod van water op elkaar af te stemmen.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier