Tielts monument Jacky Vanmaele (66) overleden

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Lieven Vancoillie

Zaterdagavond overleed de bekende Tieltenaar Jacky Vanmaele. Hij was meer dan twintig jaar voortrekker van het kleinkunstcentrum De Harlekijn en baatte daarna foyer De Scene in cultuurcentrum Gildhof uit.

Jacky Vanmaele verloor zaterdagavond na enkele jaren de strijd tegen een slepende ziekte. Hij werd in Aarsele geboren. Hij volgde een opleiding boekhouden en werkte als bankbediende bij de Generale Bank in het agentschap Deinze en in de provinciale zetel in Gent. Die job ruilde hij voor een opdracht als studiemeesteropvoeder in het VTI in Deinze, van waaruit hij ook voor het Katholiek Onderwijs Deinze (KOD) verantwoordelijk was voor het leerlingenvervoer.

Kleinkunst

Hij meldde zich als zakelijk leider van het keldertheater Malpertuis en runde in zijn vrije tijd als hobby het kleinkunstcentrum Harlekijn. In 1992 sloot hij dat hoofdstuk af en werd uitbater van foyer De Scène in CC Gildhof. In 2014 zette hij om medische redenen een punt achter het foyerverhaal. Hij werkte aan zijn levensverhaal in boekvorm.

Polen

Jacky Vanmaele, met zijn karakteristieke baard en uitgesproken meningen, was op uiteenlopende vlakken een monument. Vooreerst een groot muziekkenner, gekruid met vele andere engagementen. Hij had ook vele vrienden in Polen en in andere Oost-Europese landen. “Daar ervaar je telkens opnieuw dat je weinig nodig hebt om gelukkig te zijn, en dat kan ik af en toe eens gebruiken”, liet hij in een interview nog optekenen.

(LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier