Tieltenaar niet bij 29 slachtoffers lawines Himalaya

Redactie KW

Nog tientallen bergbeklimmers zijn vermist na de onverwachte sneeuwstorm aan de Nepalese kant van het Himalayagebergte maar Belgen zitten daar niet bij. Ook Tieltenaar Danny Vandekerckhove niet, die er momenteel op expeditie is.

Tieltenaar Danny Vandekerckhove is op expeditie in het Himalaya-gebergte.

Door de onverwachte sneeuwstorm aan de Nepalese kant van het Himalayagebergte zijn nu al zeker 29 buitenlandse bergbeklimmers en Nepalese gidsen om het leven gekomen. Wel konden donderdag 133 mensen gered worden, die in de sneeuwstorm vast hadden gezeten. Vandaag vrijdag worden de reddingswerkzaamheden verder gezet.

De storm zorgde ook in Tielt voor onrust bij familie en vrienden van Danny Vandekerckhove die er op expeditie is met twee vrienden en een begeleidingsgroep van sherpa’s. De groep beklimt de Ama Dablam, nabij de Mount Everest. “Door de onheilspellende berichtgeving op de media en de vele berichtjes die we ontvingen, hebben we een SOS geplaatst op de satelliet-telefoon van de expeditieleden,” getuigt Ille, vrouw van Danny. “We kregen meteen bericht dat alles okee is. Meer zelfs, in de regio waar zij klimmen in de buurt van Khongma is het mooi weer, tot 30 graden zelfs. Ze verkeren alle drie in goede gezondheid en genieten van de zon, prachtige vergezichten en de bergen.”

Tieltenaar niet bij 29 slachtoffers lawines Himalaya

Danny beklimt de Ama Dablam in het oosten van Nepal (rechts op de kaart). De lawines vinden plaats in centraal Nepal in de buurt van Dhaulagiri (links) zowat 400 kilometer verder.
© Google Maps

Verrassende weersomstandigheden door Cycloon Hudhud

Volgens de plaatselijke overheden in Nepal zijn er intussen al 29 dodelijke slachtoffers geteld. Alleen al in Manang werden 16 doden geteld: drie Israëli’s, drie Polen, een Vietnamees en negen Nepalezen. In het nabijgelegen basiskamp Dhaulagiri (links op de kaart), kwamen drie Nepalezen en twee Slovaken om het leven. In het district Mustang werden nog eens negen mensen dood verklaard: vier Canadezen, drie Nepalezen en een Indiër. Er zijn nog altijd tientallen mensen vermist. De reddingswerkzaamheden zullen vrijdag worden voortgezet, zo benadrukken de hulpdiensten. Hun werk wordt wel bemoeilijkt door de vier meter hoge sneeuwlaag in het gebied.

Nepal is vooral tijdens de maanden september en oktober een populair land voor trekkers en bergbeklimmers, omdat de weersomstandigheden dan normaal gezien goed zijn.

Tieltenaar niet bij 29 slachtoffers lawines Himalaya


Maar onder andere door de cycloon Hudhud die momenteel over India raast, is het weer in het Himalayagebergte omgeslagen. Voorlopig blijft de oostelijke regio van Nepal gespaard.

Je kan de expeditie van Danny en zijn team volgen op de fanpagina Op On Top op facebook of op hun blog.

(mlt/foto VD/reuters)

Tieltenaar niet bij 29 slachtoffers lawines Himalaya


Tieltenaar niet bij 29 slachtoffers lawines Himalaya


Tieltenaar niet bij 29 slachtoffers lawines Himalaya


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier