Tielt-Zuid moet aantrekkingspool worden voor nieuwe jonge gezinnen

Foto WME © Foto WME
Jos Remaut

In de buurt van het station, in de oksel tussen de Bedevaartstraat en de spoorweg, ligt al jarenlang een grote lap weiland die ooit een nieuwe bestemming zou krijgen als woongebied. Die dag is nu aangebroken, maar het wordt niet zomaar een zoveelste woonwijk. “Nee, maar liefst 5 hectare ervan wordt een openbaar stadsrandpark”, zegt schepen Simon Bekaert.

Een beleidskeuze waar de schepen voor Ruimtelijke Ordening best trots op is, want in tegenstelling tot de omringende gemeenten is er in Tielt maar weinig openbaar groen. En het zal ook niet zomaar een bosje worden, maar een vrij avontuurlijk aanvoelend groengebied met veel water.

De nabijheid van het station is uiteraard ook een van dé troeven om Tielt-Zuid aantrekkelijk te maken als woongebied. “Onze ambities zijn dan ook groot”, zegt Simon Bekaert. “We denken van hier in totaal meer dan 500 nieuwe woongelegenheden te kunnen aanbieden, in een goede mix van appartementen en betaalbare eengezinswoningen. We hopen met dit aanbod ook veel nieuwe jonge gezinnen naar Tielt te kunnen aantrekken.”

In twee fases

Het hele project wordt ingedeeld in twee fases: fase 1, die zich situeert tussen het station en de wijk Dierdonk, bevat 111 woningen met tuin en 180 appartementen. Fase 2, gelegen tussen Dierdonk en de Abeelstraat, behelst dan nog eens 250 woongelegenheden. “Alles samen kunnen we wel spreken van een heel nieuw dorp dat hier uit de grond zal rijzen op dit 20 hectare groot gebied.” Het nieuwe woonaanbod wordt ontwikkeld door de nv’s Lotinvest en Dumobil, die al langer eigenaar zijn van deze gronden.

Volgend jaar van start

Voor er een spade in de grond kan worden gestoken, moet wel nog een hele procedure worden doorlopen. Een eerste stap is de principiële goedkeuring op de gemeenteraad van 3 mei.

Met het positieve advies van de stad Tielt gaat het masterplan naar de deputatie, die het dan moet goedkeuren. “Uiteraard is dit alles al heel goed voorbereid en verwachten we daar geen moeilijkheden”, zegt Simon Bekaert. “Eens de deputatie haar principieel akkoord heeft verleend, is het gebied wettelijk gezien al omgezet in woon- en parkgebied en kunnen de ontwikkelaars hun verkavelings- en bouwaanvragen indienen. Er is uitdrukkelijk voorzien dat tegelijk ook al het park wordt aangelegd. Nadien moet een en ander nog bekrachtigd worden in een nieuw Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP), met daarbij ook het wettelijk voorgeschreven openbaar onderzoek. We hopen in elk geval volgend jaar met de realisatie op het terrein te kunnen beginnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier