Tielt: “Voor grote vakantie al 100 aanvragen moeten weigeren”

Dominique Dhondt heeft met veel spijt in het hart al hel wat baasjes moeten teleurstellen. "We kunnen helaas niet uitbreiden", zegt ze. (Foto Nele)
Redactie KW

Baasjes uit de regio Tielt die hun favoriete viervoeter tijdens de grote vakantie nog naar hondenhotel De Roedelhoeve (Ruiseleedsesteenweg) wensen te brengen zijn er al lang aan voor de moeite. “Sinds eind vorig jaar zijn we helemaal volgeboekt. Vooral de weken van de bouwvakantie zijn erg druk bevraagd”, zegt uitbaatster Dominique Dhondt.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Dierenleed in de zomer.

Elke vakantie is het drummen voor een plaatsje in De Roedelhoeve, maar de zomervakantie springt er echt uit. “Voor de maanden juli en augustus heb ik al bijna 100 baasjes moeten teleurstellen”, vertelt Dominique Dhondt, die nu bijna twee jaar het hondenhotel openhoudt.

“We zijn van Aalter naar deze plek op de Ruiseleedsesteenweg verhuisd om de honden optimaal te kunnen verzorgen in de rust van het groen. Maar we zitten in agrarisch gebied en aangezien een hondenpension runnen niet onder landbouwactiviteiten valt mogen we de verbouwde stalling annex garage van honderd vierkante meter niet uitbreiden. Daardoor kunnen we niet meer dan tien honden opvangen.”

In de watten gelegd

De tien gelukkigen worden in De Roedelhoeve echt in de watten gelegd. “In de winter kunnen de honden genieten van de warmte van een pelletkachel, maar ik probeer zoveel mogelijk tijd met de honden buiten door te brengen“, aldus nog Dominique. “‘s Morgens laat ik hen al anderhalf uur op een van de weides ravotten vooraleer ze hun ontbijt krijgen. Ik wil dat ze hun energie kwijt kunnen door met andere honden te spelen. Ze hebben zowel een zandbak buiten, een overdekt exemplaar als een waterpartij ter beschikking.”

In veel kennels worden de honden van hun soortgenoten gescheiden. “Maar dat willen de meeste baasjes niet”, weet Dominique. “Iedereen die hier aanklopt voor vakantieopvang vraag ik om op voorhand eens langs te komen. Dan kijk ik hoe de hond zich gedraagt in het gezelschap van mijn drie viervoeters: een labrador, een golden retriever en een Duitse staande. Die vormen mijn barometer.”

“Iedereen moet op voorhand komen om te zien hoe de hond zich gedraagt”

“Blijken de karakters en gedragingen niet te matchen, dan excuseer ik me bij de eigenaar, maar weiger ik zijn dier op te vangen. Ik wil dat de honden zich amuseren in groep, maar stop ze nooit alle tien samen.”

Of het al dan niet klikt tussen meerdere honden heeft volgens Dominique niet te maken met hun ras. “Wel met hun karakter. Als er twee niet-gecastreerde reus in de opvang zitten, houd ik die extra in de gaten, omdat er een strijd voor een teefje kan ontstaan.”

20 tot 25 euro per dag

De manier van werken van De Roedelhoeve spreekt blijkbaar veel baasjes aan. “Ik weet dat er ook in een Oudenaards hondenhotel zo wordt gewerkt. Daar is men zelfs nog vroeger volgeboekt voor de vakanties. Andere opvangplaatsen durf ik niet aan te raden, omdat ik niet weet welke kwaliteit de collega’s aanbieden.”

De kostprijs die je voor de hondenopvang bij De Roedelhoeve betaalt hangt af van de periode van het jaar. “Buiten de vakanties is dat 20 euro per dag, tijdens de vakanties 22 euro en in juli en augustus 25 euro”, geeft Dominique nog mee. Niet vroeger dan september heeft ze nog enkele plaatsen vrij.