Tielt opent ‘pop-up-Gildhof’ en verwijdert asbest uit cultuurcentrum

Het pop-up-Gildhof komt in een loods van het voormalige houtbedrijf Houtteman langs de Deinsesteenweg in Aarsele. (Foto Ronny Neirinck) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Randy De Clercq

Na de sluiting van het Gildhof richt het stadsbestuur een pop-up-cultuurcentrum in een loods van het voormalig houtbedrijf Houtteman aan de Deinsesteenweg in.

Voor de schouwburgactiviteiten van de tweede seizoenshelft wordt vanaf 1 januari 2016 de loods van de voormalige firma Houtteman, in de Deinsesteenweg, ingericht tot een black box theater dat voldoet aan dezelfde voorwaarden als het cultuurcentrum. “Er wordt een speelvlak van 10 op 10 meter gecreëerd met de nodige ruimte voor het zijtoneel, klank- en lichtinstallatie, coulissen, kleedruimte, sanitair…”, zegt burgemeester Els De Rammelaere. De kostprijs van het alternatief bedraagt ruim 100.000 euro. De loods wordt voor zes maanden gehuurd.

De publieksruimte zal plaats bieden aan 500 toeschouwers op een zittribune en er wordt gezorgd voor randaccommodatie, zoals een aangename foyer uitgebaat door Foyer de Scène, sanitair en dergelijke meer. De site beschikt ook over ruime parkeerfaciliteiten.

Huis Mulle de Terschueren wordt nu al ter beschikking gesteld voor de lessen van de afdeling Woord van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord en voor lezingen, cursussen en vergaderingen die normaal in het CC Gildhof zouden plaatsvinden. In Vorm, het eigen educatieve programma van het CC Gildhof, krijgt hier ook een plaats.

De reservatiedienst van het Cultuurcentrum Gildhof is ondergebracht in het Stadhuis, Markt 13, Tielt, en is ook open volgens de openingsuren van het stadhuis. De contactgegevens blijven ongewijzigd: tel. 051 42 82 20 of reservatiedienst.gildhof@tielt.be. Om technische redenen werden alle films van Ciné Gildhof afgelast tot nieuwjaar.

Lunatica in de Europahal

Voor de verenigingen die een activiteit gepland hadden/hebben in het CC Gildhof werden constructief oplossingen gezocht. Voor balletvereniging Lunatica, en hun eindejaarsvoorstelling Frozen, werd een oplossing gevonden: alle 8 geplande voorstellingen op 19, 20, 26 en 27 december, kunnen plaatsvinden in de Europahal. Voor meer info hierover verwijzen we naar http://www.lunatica.be/.

Stephanie Lemey en de honderden leerlingen van Lunatica zullen hun dansspektakel in de Europahal opvoeren. (Foto Ronny Neirinck)
Stephanie Lemey en de honderden leerlingen van Lunatica zullen hun dansspektakel in de Europahal opvoeren. (Foto Ronny Neirinck)© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Opdat Lunatica in de Europahal terecht zou kunnen, diende atletiekvereniging AV Molenland enkele praktische elementen van de Kerstcorrida (26 december) te wijzigen. Voor de inschrijving en prijsuitreiking, die normaal gezien in de Europahal zou plaatsvinden, zal men terecht kunnen in de verwarmde en volledig ingerichte tent die naast de Europahal, op het Gen. Maczekplein, opgesteld zal worden. Meer info is altijd te raadplegen op http://www.kerstcorridatielt.be/. Ook de Vriendenkring van de Heilig Hartschool Tielt werkte een alternatieve programmatie uit zodat de dansers een plaats kunnen krijgen in de Europahal. Hierover zullen zij later zelf communiceren.

Verwijdering van asbest

Daarnaast wordt nog eens honderdduizenden euro’s voorzien voor de verwijdering van alle asbest uit het Gildhof zelf.

Op het dak van het Gildhof liggen leien met asbestcement. (Foto Ronny Neirinck)
Op het dak van het Gildhof liggen leien met asbestcement. (Foto Ronny Neirinck)© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Het inkapselen of fixeren van asbesthoudende materialen werd onderzocht maar biedt noch op korte noch op lange termijn een oplossing. We kiezen voor de volledige verwijdering van alle asbest uit het gebouw.” Die werken zouden tegen 1 mei klaar zijn. Het nieuwe cultuurseizoen 2016-17 zou dus normaal in het ‘gesaneerd’ Gildhof plaats kunnen hebben. (RDC-LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier