Tielt installeert drie toestellen die mensen met hartstilstand nog kunnen redden

Redactie KW

Vanaf nu hangt er in het zwembad van Tielt, de sporthal van Aarsele en in de voetbalkantine van Dosko Kanegem een AED-toestel.


Het gaat om een investering van in totaal 3.600 euro, exclusief BTW. In de sporthal van Tielt werd eerder al een AED-toestel geïnstalleerd.

“Dagelijks krijgen ongeveer dertig mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis”, zegt schepen Simon Bekaert. “Het is dus belangrijk dat we in deze toestellen investeren. Het toestel in het zwembad van Tielt is bedoeld voor de sporters op de atletiek- en voetbalvelden, de gebruikers van het judolokaal en uiteraard ook het zwembad zelf. Het toestel in Aarsele is in de eerste plaats bedoeld voor de sporthal en voor de voetbalclub van Aarsele. Maar ook de bejaardenflats liggen er vlak bij.

In samenwerking met het Rode Kruis zal het stadsbestuur van Tielt de komende maanden ook in opleiding voor de sportclubs voorzien voor het gebruik van de toestellen. Via geluidsinstructies wordt de hulpverlener volledig ondersteund gedurende de hele reanimatie. Wanneer de AED geen schok kan afgeven, omdat het slachtoffer geen schokbaar ritme heeft, dan begeleidt het toestel de hartmassage en beademing. Het toestel meet zelf de diepte en de snelheid van de hartmassages en geeft daar zijn instructies op. Een metronoom in het toestel geeft precies aan wanneer er moet worden beademd.

(FJA)