Tielt haalt nipt het label ‘Stad met een Hart’ binnen

De stad en het OCMW kregen uit handen van dokter Greet Raes en Goedele Lootens van het Rode Kruis Vlaanderen het felbegeerde label in handen. © Foto RDC
Redactie KW

De stad haalde net voldoende bloeddonaties binnen gedurende het afgelopen half jaar.

Vorig jaar in maart stelde de stad Tielt zich tot doel om op ruim een jaar tijd 2.700 bloeddonaties binnen te halen. “Het leek ons een onhaalbaar cijfer, als je weet dat we de voorbije jaren telkens zowat 1.800 bloedgiftes binnenhaalden”, stelde dokter Greet Raes, verantwoordelijke bloeddonaties van het Rode Kruis Tielt. “Maar uiteindelijk zijn we er wel geraakt, weliswaar door aan de stad een aantal maanden extra te geven.” Normaal liep de periode om de 2.700 bloeddonaties binnen te halen van januari vorig jaar tot april dit jaar. Die periode werd verlengd tot juli. Op dat moment stond de teller op 2.723 bloedgiftes. Nipt voldoende dus. “Dat is 4 procent van de Tieltse bevolking, dat is relatief veel in vergelijking met het gemiddelde in Vlaanderen, maar kan nog altijd beter”, stipte Rode Kruisvoorzitster Catharina Dehullu aan.

De afdeling van het Rode Kruis mocht het label afgelopen zondag overhandigen aan het stadsbestuur. Om het label te behalen heeft de stad het voorbije jaar alles uit de kast gehaald om personen te overtuigen om bloed te gaan geven. Onder meer personeel werden aangespoord en op evenementen, online en in het stadsmagazine werd er campagne gevoerd. “Geen evidentie, het afgelopen jaar hebben we bijna letterlijk aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het was om mensen te overtuigen om bloed te gaan geven”, aldus burgemeester Els De Rammelaere, die uiteindelijk trots was op het behaalde label.

(RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier