Thuis in de Stad-prijs voor de Budget Games en hat Armoedebestrijdingsplan in Kortrijk

Redactie KW

Het Groot participatieproject in Kortrijk is een van de drie winnaars van de ‘Thuis in de Stad-prijs’. Het project krijgt daarvoor 50.000 euro van Vlaams minister van Stedenbeleid Liesbeth Homans.

Vrijdagnamiddag heeft schepen Philippe De Coene namens de stad Kortrijk de ‘Thuis in de stad’-prijs 2014 ontvangen uit handen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans voor het project Kortrijk Spreekt/Iedereen Spreekt. De stad wint deze prijs omwille van haar innovatieve cases : Budget Games en het Armoedebestrijdingsplan. Aan de prijs hangt een bedrag van 50.000 euro vast.

Kortrijk Spreekt wil de stad teruggeven aan haar inwoners. “We motiveren de inwoners om zelf mee de handen uit de mouwen te steken, mee te beslissen, mee verantwoordelijkheid te nemen om de stad telaten herleven. Het is een verhaal van co-creatie en co-productie”, klinkt het. “Via Iedereen Spreekt geven we bovendien ook een stem aan kwetsbare, vaak minder mondige mensen.

Budget games

Kortrijk Spreekt leidde reeds tot budgetspelen in de deelgemeenten Aalbeke en Heule (Budget Games) waar inwoners keuzes maakten en budgetten voor projecten konden vastleggen. “We hadden zelfs een Europese primeur met budgetspelen in Aalbeke waar de uitbreiding van jeugdinfrastructuur als belangrijkste prioriteit vooruit werd geschoven. In Heule werd beslist om te investeren in de heraanleg van Heuleplaats én meer voorzieningen voor kinderopvang. Hiermee is de helft van de 6 miljoen euro die we als bestuur hebben uitgetrokken voor Budget Games reeds invuld “, aldus vervangend burgemeester Wout Maddens.

Digitaal platform

En met het digitaal platform ‘Kortrijk Spreekt en doet mee’ en met ‘Kortrijk Spreekt op toer’ gaat het stadsbestuur op stap langs wijken en buurten van de stad om de dialoog te blijven aangaan. Inspraak is hiermee

een deel van het bestuur geworden. Daarnaast is er een uitgebreid armoedebestrijdingsplan geschreven samen met

ruim 100 verschillende partners. Het bevat 185 acties op 10 fronten.

“We gaan voor coproductie op alle niveau’s”, licht schepen Philippe De Coene toe. “Zowel bij de opmaak als bij de realisatie van het plan. Bovendien versterken we waardevolle initiatieven vanuit de bevolking zoals de Instrumentheek en Repair Café en blijven open staan voor nieuwe ideeën met recent nog de ruilwinkel Mama’s voor Mama’s en Bazaar, een winkel voor tweedehandskledij.”

De geldprijs gaat integraal naar aan één van de acties binnen Kortrijk Spreekt, namelijk ‘Kortrijk Spreekt én doet mee’. Dit is een nieuwe stap om burgerinitiatieven vanuit de basis aan te moedigen en mogelijk te maken. Op de website www.kortrijkdoetmee.be kunnen burgers creatieve ideeën, kant-en-klare concepten of vragen plaatsen en dan via de website op zoek gaan naar mensen die hen kunnen helpen om dit idee verder te realiseren. De stad zal hier optreden optreden al cofinancier en waakt erover dat minstens de helft van het budget naar initiatieven gaat die kwetsbare groepen versterken.