Thomas uit Pittem studeert aan Utah State University in de VS

Thomas Ver Eecke beleeft de tijd van zijn leven in Amerika. Hier zie je hem bij de mascotte en cheerleaders van het American Footballteam van 'zijn' Utah State University. © (GF)
Redactie KW

Sinds 31 augustus studeert Thomas Ver Eecke aan de Utah State University in de Verenigde Staten. De 25-jarige Pittemnaar volgt er een businessopleiding en beleeft er momenteel de tijd van zijn leven. “Amerika heeft me al geleerd dat wij West-Vlamingen iets meer van het leven moeten genieten.”

“Met deze opleiding wil ik uiteindelijk mijn weg zoeken in de investeringswereld. Ik ben gefascineerd door wat er op de beurzen gebeurt en wil er later zelf actief in zijn. En waar kan je de knepen van het vak beter leren dan in het land waar het kapitalisme is uitgevonden? De studiedruk ligt gevoelig hoger dan in België. Ik heb elke week twee testen en gemiddeld vier zogenaamde homeworks. Ook de sfeer tussen de studenten financiën onderlingen is redelijk agressief. Je wordt elke dag gepusht om beter te zijn dan je medestudenten.”

Everything is bigger

“Ik was aanvankelijk enorm onder de indruk. Alles is hier groot. Mijn campus ligt letterlijk tussen de bergen, op 1.500 meter hoogte. En ik bevind me hier midden de ongerepte natuur. De campus zelf is enkel voor de studenten toegankelijk, maar dat zijn er wel 30.000. Het is niet zoals in Gent, waar de studenten tussen de Gentenaren wonen. Ik heb mijn stek in een typische dorm. Dat zijn grote appartementencomplexen waar studenten samen wonen. Mijn dorm telt tien appartementen, goed voor zestig mensen. Mijn huisgenoten zijn allemaal internationale studenten, maar onze buren zijn echte Amerikanen. Ik woon samen met een Duitser, een Fin, een Fransman, een Spanjaard en zelfs een Japanner.”

“Iedereen is erg vriendelijk en ze doen er alles aan om de studenten tevreden te houden. Onze campus is enorm net. Op de site bevinden er zich zes all you can eat-restaurants, er zijn grote bibliotheken, een fitnessruimte… De unief is een kleine stad op zich. Maar ik ben ook verrast door de zogenaamde school spirit. Letterlijk iedereen loopt hier rond met een T-shirt of trui met het logo van onze school. En wanneer het universiteitsteam een American Footballmatch moet spelen, valt er van alles te beleven. Echt indrukwekkend. En ook mooi meegenomen: het klimaat is schitterend. Ik geniet nog elke dag van temperaturen rond de dertig graden.”

Thomas Ver Eecke studeert een half jaar aan de Utah State University en is al helemaal doordrongen van de Amerikaanse cultuur.
Thomas Ver Eecke studeert een half jaar aan de Utah State University en is al helemaal doordrongen van de Amerikaanse cultuur.© (GF)

“Maar Amerika is gewoon veel te groot. Als we ergens naartoe willen, hebben we altijd een auto nodig. Openbaar vervoer is hier erg miniem. Enkele weken geleden ben ik naar Las Vegas geweest: dat was een autorit van tien uur. De wet zit hier ook vreemd in elkaar. Motorrijden zonder helm is geen probleem, maar oh wee als je je gordel in de auto niet draagt. Ook de regels rond alcoholgebruik zijn bizar. Een fles wijn moet altijd in een bruine zak zitten en je mag geen alcohol drinken in een ruimte waar zich ook jongeren onder de 21 jaar oud bevinden.”

Bier

“Amerikanen weten België soms amper liggen en als ze ons al kennen, dan draait het om clichés: chocolade en bier. Je kan hier wel echt overal Stella Artois kopen. Gelukkig kennen de internationale studenten ons landje iets beter. Een Amerikaan staat wel open voor nieuwe culturen, maar uiteindelijk hij dat zijn cultuur de beste is. Tussen internationale studenten is er weel meer uitwisseling. Iedereen maakt wel eens een typisch gerecht van zijn thuisland. En de Spanjaarden hebben hun typische siësta’s al doorgevoerd bij iedereen.”

“Hier besef ik dat we écht verwend zijn. Hier zie je veel armoede, terwijl bij ons de sociale zekerheid top is. Wij houden ons ook aan een belofte, iets wat bij Amerikanen niet meteen evident is. En het is een cliché, maar bij ons is het bier véél beter. Een frisse pint met een goeie schuimkraag vind je hier amper.”

“Maar ik hou elke dag meer van Amerika en ik zou toch niet meteen neen zeggen tegen een job in New York of Californië. Maar dat is nog toekomstmuziek!”

(PVH – GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier