Thomas uit Dadizele is de superfan van FC De Kampioenen

© ©2017 Jan STRAGIER
Philippe Verhaest

Vanavond troepen liefst 1.200 onvoorwaardelijke fans van FC De Kampioenen in Cityscoop samen om de derde film van hun favoriete voetbalhelden te ontdekken. En Thomas Cauwelier uit Dadizele mag zich dan weer een van de grootste aanhangers van de reeks noemen. “In de eerste film was ik zelfs figurant”, zegt hij trots.

27 jaar nadat de eerste aflevering van FC De Kampioenen op televisie te zien was, blijft de reeks nog altijd ongemeen populair. Ook voor de derde film Kampioenen Forever – loopt het weer storm. In die mate zelfs dat alle zalen van de Cityscoop in Roeselare straks met FC De Kampioenenfans zullen gevuld zijn.

Volledig te begrijpen, vindt Thomas Cauwelier uit Dadizele. De 26-jarige zorgkundige die in wzc Het Pardoen in Wervik aan de slag is, volgt de reeks al sinds zijn kinderjaren. “Alles begon met die eerste afleveringen op zaterdagavond”, vertelt de partner van Charline Callens. “Maar toen ik tijdens een bewuste zomer met mijn broer de dvd’s van de eerste twee seizoenen van de reeks heb grijsgedraaid, is de liefde pas helemaal losgebarsten. Die bewuste dvd’s heb ik nog altijd, maar ze haperen nu en dan eens. Compleet kapot gespeeld, zeker?”, glimlacht hij. “Uiteindelijk hebben mijn broer en ik alle seizoenen op dvd verzameld en toen hij alleen ging wonen, heb ik de hele collectie geërfd. Sinds mijn vijftiende maal ik er één of twee afleveringen per dag door. Tot op vandaag.”

“Ook de vele herhalingen op zaterdagavond en tijdens de zomermaanden mis ik niet. Ik programmeer er zelfs mijn digicorder voor. En gelukkig is mijn vriendin ook grote fan en kunnen we samen kijken.”

Simpele Vlaamse humor

Waarom Thomas van De Kampioenen houdt, is logisch te verklaren. “Het is simpele, Vlaamse humor. En dat spreekt aan. Of ik een aflevering nu één of duizend keer bekijk, het blijft goed. De Kampioenen zijn universeel en zelfs generatieoverschrijdend.”

Na al die jaren kent Thomas een pak afleveringen zo goed als van buiten. “Geef me een quote en ik kan je meteen vertellen uit welke aflevering die komt. Samen met mijn goeie vriend Ewoud Vanlokeren ook een rabiaat Kampioenenfan kunnen we zelfs hele conversaties opzetten die louter uit zinsnedes van onze favoriete reeks bestaan. Erg bevreemdend voor andere mensen”, glimlacht hij.

Ook de eerste twee langspeelfilms heeft Thomas al ettelijke keren verslonden. “In de eerste film had ik zelfs een figurantenrolletje beet”, zegt hij trots. “Ik gaf gestalte aan een supporter langs het legendarische veld van De Kampioenen in Emblem. En het was genieten van de eerste tot de laatste seconde. Een fantastische dag. Ik kon er ook met een pak acteurs op de foto gaan. Daar is die onvoorwaardelijke liefde voor de reeks alleen nog maar sterker geworden.”

Wie elke dag tot twee afleveringen bekijkt, moet de reeks van a tot z kennen. “En uiteraard heb ik mijn favoriete episodes”, zegt Thomas. “In het derde seizoen smul ik nog altijd van Betrapt, waarin Doortje en Xavier hun respectieve partners verdenken van overspel. Het betere misverstand, met andere woorden. Maar eigenlijk zijn alle afleveringen met DDT de beste. Die zijn subliem.”

Zelf ook acteur

Thomas’ passie beperkt zich niet enkel tot de afleveringen zelf. “Ik heb een kast vol memorabilia”, grijnst hij. “Uiteraard alle dvd’s, maar ook boeken, strips, spelletjesdozen… En zelfs een krijtje van het originele schrijfbord uit de kleedkamer van de ploeg. Dat kon ik tijdens een expo over de reeks bemachtigen”, knipoogt Thomas. “Die hele collectie is me echt dierbaar. Mocht het thuis ooit branden, dan sleur ik die kast toch naar buiten.”

“Met een goeie vriend kan ik conversaties voeren die enkel uit quotes van FC De Kampioenen bestaan”

De nieuwste film wil Thomas zo snel mogelijk zien. “Jammer genoeg kan ik er vrijdag in Cityscoop niet bij zijn, want ik sta die avond zelf op te planken met de toneelvereniging KAT uit Slypskapelle, het dorp waar ik van afkomstig ben. Daar kan ik me echte een echte acteur wanen, ja”, glimlacht hij. “Maar het zal niet te lang duren voor ik Kampioenen Forever onder ogen krijg. Ik moet immers kunnen meepraten met mijn vrienden, hé. Die films vind ik schitterend, maar wat mij betreft, mag deze derde prent ook de laatste zijn. Op de duur zou de magie van De Kampioenen verdwijnen.”

Thomas heeft nog twee grote wensen. “Ik zou dolgraag een échte voetbaloutfit van De Kampioenen bemachtigen. En liefst eentje dat tijdens de reeks gedragen is door een van de kernfiguren. En mocht er toch nog ooit een vierde langspeelfilm komen, dan stel ik me opnieuw kandidaat als figurant. Wie weet dan zelfs met enkele lijntjes tekst…”

De films zijn een fenomeen

Met 1.200 zijn ze vrijdagavond in Cityscoop, de fans van FC De Kampioenen. “Onze zeven zalen zullen tegelijkertijd de film vertonen”, legt zaakvoerder Miguel Devriendt uit. “We hebben het evenement zo’n anderhalve maand geleden gelanceerd en in amper twee weken tijd was alles uitverkocht. Ongelooflijk. Ook bij de eerste twee films hebben we een dergelijke avond georganiseerd en ook die waren meteen uitverkocht. De films zijn net als de reeks zelf een fenomeen.”

Vrijdag komt ook de voltallige cast van de reeks langs en zullen ze het talrijk opgekomen publiek begroeten. “Een extraatje voor onze klanten, maar ook daar hebben we een rijke traditie in. Recent kwam Astrid Bryan bij ons haar film promoten en ook regisseur Adil El Arbi was al bij ons te gast. Maar wat ons betreft, mag er zeker een vierde Kampioenenfilm komen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier