Thijs en Aurélie (Hula) zijn nu de ‘pleegouders’ van Tineke van Heule

Het echte en het bronzen Tineke met voorzitter Matthias Vanwildemeersch en de gloednieuwe covoorzitter Lisa Verhelle. © NOM
Redactie KW

Wat begon met een ludieke reactie op een Facebookbericht is ook werkelijkheid geworden: het standbeeld van Tineke van Heule krijgt gedurende de werken aan Heuleplaats een nieuwe stek bij het bekende restaurant Hula in de Wittestraat.

Toen het Tinekesmonument vorige dinsdag voor de heraanleg van Heuleplaats weggenomen was, verschenen op Facebook foto’s met het beeld dat nogal troosteloos in een hoekje van een parking tussen allerlei werfmateriaal stond… Het regende reacties. Het stadbestuur was wel van plan om Tineke een veiligere laats te geven in een depot, maar Thijs Clinckemaillie van restaurant Hul prompt: “Ze mag altijd bij ons in de tuin komen logeren!”

Dat vonden de schepenen Herrewyn en Weydts nog niet zo’n slecht idee. “Het is een voorbeeld van hoe de Heulse gemeenschap functioneert! Tineke moet op die manier niet verborgen blijven in een loods, maar blijft zichtbaar op een semiofficiële plaats. Dat vond ook het nieuwe Tineke, Febe Taghon: “Ik ben superblij dat ik haar kan blijven zien en dat ik haar indien nodig misschien raad kan komen vragen.”

Intussen borrelden er al nieuwe ideeën op. Er is al sprake van een grote ‘processie’ van Hula naar Heuleplaats bij het terugplaatsen van het beeld. En wie weet wil Tineke nog wel terug naar haar plaats… In Heule zitten ze nooit om een stoot verlegen.

Febe Taghon, het pas verkozen Tineke, heeft zopas het beeld onthuld. Naast het bronzen Tineke de nieuwe pleegouders Thijs en Aurélie Clinckemaillie met dochtertje Denise - wie weet een toekomstig Tineke van Heule?
Febe Taghon, het pas verkozen Tineke, heeft zopas het beeld onthuld. Naast het bronzen Tineke de nieuwe pleegouders Thijs en Aurélie Clinckemaillie met dochtertje Denise – wie weet een toekomstig Tineke van Heule?© NOM

Tineke was bij de kleine plechtigheid vergezeld van werkgroepvoorzitter Matthias Vanwildemeersch en Lisa Verhelle. Lisa Verhelle neemt de plaats in van Emmelie Dupont, die afscheid neemt als covoorzitter. Lisa (24) woont in de Steenstraat samen met vriend Steven Parmentier, de voorganger van Emmelie Dupont als voorzitter. Zelf is Lisa al enkele jaren actief bij de organisatie.

Zaterdagavond is er dan de officiële aanstelling van het nieuwe Tineke en haar eredames, waarna de 54ste Tinekesfeesten afgesloten worden met het traditionele vuurwerk.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier