Thibaut en Wim uit Oudenburg in de bres voor lepradorp, oogkliniek en kinderhuis in India

Oogarts Thibaut Devogelaere, Rita Vandenberghe van Noord-Zuid Comité en Wim Engels van Art for All hopen met hun benefiet veel centen in te zamelen voor de oogkliniek van dokter Sybil Salens in India. (Foto LIN)
Redactie KW

Op zondag 25 februari organiseert het Noord-Zuid Comité, samen met initiatiefnemers Rita Vandenberghe, Thibaut Devogelaere en Wim Engels, een benefiet ten voordele van de oogkliniek van dokter Sybil Salins en het kinderhuis in India. Thibaut ging er in 2008 als oogarts vrijwilligerswerk verrichten en ook Wim kent er de noden, hij ging er in 2016 heen met een team van Art for All.

“In de oogkliniek van dokter Salins worden kinderen en jonge volwassenen gratis behandeld voor cataract, die soms op kinderleeftijd al ontstaat. De oorzaak ligt dikwijls bij ondervoeding en infecties. Er worden zelfs kinderen met cataract geboren. Zonder behandeling worden ze blind”, zegt oogarts Thibaut Devogelaere.

“De kosten van deze behandeling moeten uiteraard worden gefinancierd, want de arme bevolking heeft er zelf de middelen niet voor. Daarom onze actie om met een benefiet geld in te zamelen, zodat er middelen zijn om lenzen, steriel materiaal en technische uitrusting te helpen aankopen.”

In de jaren zestig trokken de ouders van Sybil Salins naar Bidar om er als missiewerkers een ziekenhuis op te richten. De plek stond bekend als lepradorp en tegen alle adviezen in vestigde het echtpaar, de vader was algemeen chirurg en de moeder gynaecoloog, er zich toch. Ze kochten er een stuk grond om er een onderdak voor de melaatsen te bouwen. Zo moesten ze niet langer als verschoppelingen op straat leven. Hun dochters maakten alles van kinds af mee.

Levenswerk

“In 2002 nam dokter Sybil Salins het missiewerk van haar ouders over. Ze was intussen oogarts en richtte haar medische zorg op de behandeling van oogziekten. Ze startte in de omgeving van Bidar eerst een hulppost om later het werk van haar overleden ouders verder te zetten. Ze heeft het ziekenhuis heropgebouwd. Het draagt nu als naam Dr. Salins Eye Hospital. Ook blijft ze er de zorg van de lepra- en intussen ook aidspatiënten ter harte nemen”, vertelt Thibaut Devogelaere die er een achttal jaar geleden in slaagde om dokter Sybil voor het eerst naar Oudenburg te halen, waar ze een toespraak hield over haar levenswerk.

Wim Engels kon ter plaatse ervaren hoe belangrijk het voor de kinderen is om hun creativiteit te kunnen uiten. En hoe trots ze op hun werkjes zijn. (Foto a-LIN)
Wim Engels kon ter plaatse ervaren hoe belangrijk het voor de kinderen is om hun creativiteit te kunnen uiten. En hoe trots ze op hun werkjes zijn. (Foto a-LIN)

Het ziekenhuis van dokter Sybil telt 50 bedden. Er worden jaarlijks meer dan 25.000 mensen onderzocht en meer dan 3.500 oogoperaties uitgevoerd. Probleem is dat de mensen daar geen sociale zekerheid hebben, dus is er financiële steun nodig.

Zware cataract

In de bergdorpen hebben veel inwoners zware cataract. Er wordt daar geregeld campagne gevoerd om die mensen te screenen en ze naar het ziekenhuis te halen voor metingen. Sommige dagen worden er in de kliniek van dokter Salins 40 tot 60 mensen geopereerd. Zo’n ingreep kost er ongeveer 35 euro. Worden ze niet op tijd geopereerd, dan worden ze blind.

“Ook zie je er veel mensen met problemen door het naar binnen kantelen van het onderste of bovenste ooglid. Dergelijke operaties zijn eveneens heel belangrijk voor het zicht. Daarnaast komen er ook vaak misvormingen voor. Zo kwam er een jong meisje naar de oogkliniek met een misvorming op haar blind oog. Daardoor kon ze niet trouwen. Haar oog werd verwijderd en een prothese geplaatst. Zo kreeg ze toch het jawoord van haar verloofde”, weet Thibaut Devogelaere.

Opleiding

Naast de medische zorgen tracht dokter Sybil de plaatselijke bevolking aan werk te helpen in haar administratie. Verder traint ze mensen om onderwijs te geven en geeft ze medische opleiding. Naast de medische zorgen wordt er ook voor de ontwikkeling van de kinderen van het melaatsendorp gezorgd. Dokter Sybil vangt deze kinderen op in een deel van het ziekenhuis. Op die manier kunnen ze gewoon onderwijs volgen zonder het etiket die komen uit het melaatsendorp te krijgen.

In dat melaatsendorp zelf organiseerde Art for All, onder leiding van Wim Engels uit Houtave een creatief project: “De mensen in het dorp leren creatief van leer trekken. Voor die kinderen en volwassenen betekent dit een verrijking. De mensen met misvormingen krijgen het gevoel dat ze er nog bij horen”, vertelt Wim.

“Het was goed om die mensen weer het gevoel van eigenwaarde te kunnen geven. We hopen deze actie nogmaals te herhalen en eventueel ook het uitzicht van het melaatsendorp te verbeteren.”

Op zondag 25 februari vanaf 11.30 uur organiseert het Noord-Zuid Comité op initiatief van Rita Vandenberghe, Thibaut Devogelaere en Wim Engels een etentje met stoofvlees, groenten en frietjes in de Arnolduszaal van de Abdijhoeve.

Volwassenen betalen 16 euro, kinderen 8 euro. Kaarten bestellen kan via 0498 93 48 03.

Wie niet naar de benefietdag kan komen, maar financieel wil steunen, kan via Tear Fund een donatie voor het project doen, vanaf 40 euro op jaarbasis aftrekbaar van de belastingen (project code 71068). Hiervoor kunt u terecht op de website van Tearfund (www.tearfund.be). (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier