Thibaud Bekaert van De Ijscentrale: “Ik maak tien ton ijsblokjes per dag”

Thibaut Bekaert in de produktie bij de ijsbollen. © MVW
Redactie KW

De hoge zomertemperaturen zorgen voor een extra vraag naar allerlei vormen van ijsblokjes. Dat is duidelijk te merken in De Ijscentrale. De volautomatische productie van ijsblokjes draait er op volle toeren. “Voor ons mag het mooie weer nog lang duren”, stelt zaakvoerder Thibaud Bekaert, “wij kunnen de stijgende vraag perfect volgen.”

In deze tropische tijden vliegen niet alleen airco’s en ventilatoren, ijsjes en (fris-)dranken de deur uit. Dat geldt ook voor ijsblokjes. “Sinds 16 weken draaien we 24 uur op 24, 7 dagen op 7,” verduidelijkt Thibaud Bekaert van De IJscentrale in de Nieuwenhovestraat.

“We produceren momenteel zowat tien ton per dag: ongeveer een derde ijsballen, schilferijs en ijsblokjes, onze grote specialiteit. In 1 kilo gaan ongeveer 23 ijsbollen en 44 ijsblokjes. In vergelijking met vorig jaar is er minstens een verdubbeling. Toen werkten we ook constant door maar met veel minder ijsmachines.”

“Ik ben nog altijd verdeler van hoogwaardige ijsmachines. Drie jaar geleden kreeg ik de vraag of ik ook zelf ijs kon aanleveren. In de garage van mijn woning, hier een beetje verderop, ben ik begonnen met één ijsmachientje. Al snel kwam er tweede bij. Verdere uitbreiding drong zich op. Enkele maanden later namen we onze intrek in dit bestaand bedrijfspand dat we helemaal aanpasten aan de behoeften van onze bedrijvigheid. Er zijn hier zes mensen tewerkgesteld en we realiseren een omzet van ruim anderhalf miljoen kilo ijsblokjes per jaar.”

“We stellen vast dat de mensen in het algemeen veel royaler met ijs omgaan. De ijsblokjes moeten niet meer geteld worden… Het mag ook iets kosten. Het water dat wij gebruiken, minstens 6.000 kubieke meter per jaar, voldoet aan de strengste filtereisen. Wij zijn ook een IFS-bedrijf, wat staat voor International Food Standard, waarbij de allerstrengste hygiënenormen worden gehanteerd.”

Glashelder ijs

“We hebben een eigen labo waarin alles voortdurend wordt getest. Onze glasheldere ijsballen, ijsblokjes (kubusjes) en het crushed ice of schilferijs worden onder druk vervaardigd. Hiervoor gebruiken wij de ijsmachines van het Japanse merk Hoshizaki, in het wereldje gekend en gegeerd voor hun kwaliteitsijs. Het eindresultaat is glashelder en keihard ijs met een trage smeltcyclus.” De IJscentrale is gespecialiseerd in premium kwaliteit en werkt voor de meest gerenommeerde klanten in Europa. “Premium ijs is de basis, het belangrijkste ingrediënt, van iedere drink. Bartenders zullen dat bevestigen.”(DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier