The Royal British Legion herdenkt einde van Eerste Wereldoorlog in Ieper

The Band of Her Majesty's Royal Marines Scotland leidde de tocht van en naar de Menenpoort. © EG
Redactie KW

Tweeduizend leden van The Royal British Legion stapten naar de Menenpoort om de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

Negentig jaar geleden, tien jaar na het einde van de Grote Oorlog, organiseerde The Legion voor duizenden veteranen, oorlogsweduwen en familieleden een bezoek aan de slagvelden van de Slag aan de Somme en de Ieperboog. Dat noemde men ‘The Great Pilgrimage’.

De apotheose was een tocht door Ieper naar de Menenpoort op 8 augustus. Deze tocht werd woensdag opnieuw georganiseerd. The Great Pilgrimage 90 is een eerbetoon van leden van The Royal British Legion voor de gevallen soldaten van de Eerste Wereldoorlog. Het geeft de manier weer waarop ‘The Legion’ de tiende verjaardag van het conflict herdacht in 1928, toen 11.000 mensen het slagveld bezochten om een laatste eer te bewijzen aan de gevallen soldaten.

2.200 leden van The Royal British Legion, dat gemeenschappen van overal in het Verenigd Koninkrijk en alle hoeken van de wereld vertegenwoordigt, stapten door Ieper naar de Menenpoort met 1.100 vlaggen. Aan de Menenpoort vond een herdenkingsdienst plaats die symbool staat voor Het Honderddagenoffensief, opgeluisterd met muziek van The Central Band van The Royal British Legion.

1.100 bloemenkransen met berichten van schoolkinderen uit het Verenigd Koninkrijk werden meegenomen en onder de Menenpoort gelegd.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier