The Richter Experience, een ode aan Sint-Pauluscollege

Het bestuur van The Richter Experience poseert hier met het stadsbestuur voor het legendarisch gebouw van het Sint-Pauluscollege. © MPM
Redactie KW

Heemkundige kring Wibilinga, SPWE en de gemeente Wevelgem pakken uit met een spraakmakende tentoonstelling. Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de heemkundige kring en de 60ste van het college worden kunstwerken van Vjenceslav Richter naar Wevelgem gehaald. Rond dit gegeven worden tal van activiteiten georganiseerd. Het wordt dan ook meer dan een tentoonstelling. Het wordt een experience.

1958. De wereldtentoonstelling in Brussel verwelkomt 43 landen. Er is natuurlijk het Atomium, maar een van de opvallendste van de 102 paviljoenen was dat van Joegoslavië. Het ontwerp was uniek, het leek of de ruimte binnenin oneindig was. De architect van het gebouw was Vjenceslav Richter (1917-2002). Hij werd geboren nabij Zagreb, de hoofdstad van het huidige Kroatië. Tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn maakte hij zelfs deel uit van het Joegoslavisch handbalteam. Tijdens de oorlog was hij actief in het verzet. Na de oorlog maakt hij zijn studies voor architect af. Met zijn ontwerp wint hij de wedstrijd uitgeschreven door de Joegoslavische overheid en mag hij het paviljoen bouwen.

Sint-Pauluscollege

In Wevelgem is er eind jaren ’50 nood aan een schoolgebouw voor het pas opgerichte Sint-Pauluscollege. Pastoor Adriaan De Jaegere en zijn broer Jan die architect is, kopen na de Expo dat paviljoen aan en brengen dit naar Wevelgem. Wie er ooit school liep, herinnert zich vast dat ‘Sint-Pol’ anders was dan andere scholen. Het is er open, je kan dwars door het gebouw kijken en op elk van de vijf niveaus heb je een overzicht over de andere niveaus. Van bovenaf kan je zien wie er helemaal beneden de studiezaal binnenloopt.

Vjenceslav Richter was niet alleen architect maar ook kunstenaar, beeldhouwer en visionair. “Zo ontstond bij ons het idee om origineel werk van deze veelzijdige architect naar Wevelgem te brengen, naar ‘zijn’ paviljoen, een van de weinige van EXPO 58 dat nog intact is“, zegt coördinator van de Richter Experience Steven Bels. Het MSU, het museum van moderne kunst van Zagreb, was enthousiast over het project en stuurt 35 originele werken van Richter naar Wevelgem. “Het is een unieke kans om het werk van de man in ons land te zien”, benadrukt Steven Bels. “Verleden jaar kreeg Richter een overzichtstentoonstelling in Zagreb. Dit jaar is die te zien in Graz (Oostenrijk) en Wevelgem. De volgende stop is New York.”

Academische zitting

Er werd bewust niet gekozen voor de term ‘tentoonstelling’, maar voor ‘experience’. Tijdens de lessen plastische opvoeding maakten de leerlingen van het college een werk rond dit thema, wat ook zal tentoongesteld worden. Er worden workshops georganiseerd voor leerlingen van de derde graad van de basisschool. Op 7 juli is er een academische zitting rond de diverse thema’s in aanwezigheid van prominenten uit Kroatië en België. Nadien volgt de officiële opening. Omdat men veel volk in Wevelgem verwacht, werkte men voor groepsbezoeken speciale formules gids uit.

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier