Tête-a-tête in het rusthuis op Valentijn

Hyacintha Cosman en haar echtgenoot Erik Dejonghe vieren Valentijn met een gezellige tête-à-tête. © AC
Redactie KW

Met Valentijn denken we vooral aan jonge mensen, pril verliefd, maar dat op liefde geen leeftijd staat, bewijzen ze volgend weekend in coz Sint-Jozef in Woumen. Speciaal voor de echtparen onder de bewoners wordt een tête-à-tête georganiseerd.

Katleen Maes van de sociale dienst en kwaliteitscoördinator van het centrum voor ouderenzorg Sint-Jozef in Woumen geeft uitleg. “Op maandag 15 februari organiseren we in de foyer een speciaal valentijnsetentje, zowel voor de koppels die hier verblijven als voor de echtparen van wie één partner hier verblijft en de andere nog thuis woont. Vooral voor die laatste groep is het een unieke gelegenheid om weer eens samen te tafelen. We zorgen voor een gezellige en intieme sfeer, proberen zowel een huiselijk als toch een beetje een restaurantgevoel te creëren.”

Volledige menu

“Het is intussen al een aantal jaar dat we, naast vele andere activiteiten, ook Valentijn organiseren”, gaat Katleen verder. “We zorgen op die dag dan ook voor een speciaal menu dat net als op restaurant begint met een aperitiefje en eindigt met een heerlijk dessert. Dankzij de ondersteuning en medewerking van de directie en mede dankzij de opbrengst van verschillende evenementen zoals bijvoorbeeld de kerstmarkt, kunnen we dit aan onze bewoners aanbieden. Een dag waar onze bewoners heel erg uitkijken.”

In goede en kwade dagen

Liliane Brock (72) en haar echtgenoot Alfred Hoef (73) uit Oostende wonen samen al een achttal jaar samen in het coz Sint-Jozef. Liliane zelf is aan een rolstoel gekluisterd en Alfred ligt op de kamer met zuurstof. “Ik ben nogal romantisch van aard”, steekt Liliane van wal. “Mijn man veel minder. Ik heb dat van thuis meegekregen, Alfred niet, hij was visser en zat op zee van toen hij nog geen veertien jaar was. Tussen de 17 en 21 dagen was hij aan één stuk door op zee om dan voor drie dagen thuis te komen.”

“Toch komt hij mee naar de valentijnsdiner om mij een plezier te doen en dat is nu waar liefde om draait: er zijn voor elkaar zowel in goede als in mindere tijden. Houden van elkaar is zorg dragen voor elkaar, genieten van een knuffel, van een teder gebaar maar evengoed elkaar steunen en bijstaan. We komen allebei naar het diner en wees maar gerust dat ik dicht bij hem zal zitten en zijn hand zal vasthouden. Liefde wordt intenser, wordt dieper met de leeftijd en hoewel Valentijn een mooi feest is, houden van elkaar doe je het jaar rond.”

Bloemetje

Ook Erik Dejonghe (69) en zijn echgenote Hyacintha Cosman (67) wonen al vijf jaar samen in Sint-Jozef. “Wij zijn 47 jaar getrouwd en in onze jonge jaren bestond Valentijn nog niet. Toch heb ik toen we nog thuis woonden, altijd een bloemetje meegebracht op Valentijn”, vertelt Erik. “Veel vieren konden we niet als het tijdens de week viel want we moesten allebei gaan werken. Ik vind wel dat een dag als Valentijn noodzakelijk is. Een dag om de liefde te vieren. Nu, na 47 jaar is er nog niets veranderd tussen ons: we zien elkaar nog altijd even graag.”

Hyacintha knikt beamend, ook zij vindt deze dag heel belangrijk. “We zijn nog samen en weten niet of dat volgend jaar nog zo zal zijn”, zegt Erik. “Hoe langer je bij elkaar bent, hoe meer je aan elkaar verknocht raak. Nu kunnen we meer bij elkaar zijn dan vroeger, vroeger moesten we beiden gaan werken en nu zijn we altijd samen. Wij vinden het heel goed dat de directrice hieraan aandacht besteedt. We beleven Valentijn nu op een andere manier dan vroeger. Met de tijd wordt de liefde sterker en rekenen we ook meer op elkaar, we steunen op elkaar en weten dat we elkaar kunnen vertrouwen. Nu kan ik geen bloemen meer gaan kopen op Valentijn maar ook zonder bloemen weten we van elkaar dat onze liefde diepgeworteld en echt is. We genieten van iedere tel dat we samen mogen blijven en op het valentijnsetentje zijn wij zeker van de partij.”

(Annie Callewaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier