Live TERREUR: HOWEST Brugge treurt om overleden student Bert Migom

22/03/16 om 09:54 - Bijgewerkt op 25/03/16 om 12:52

Dinsdag was de hoofdstad het decor van twee zware terroristische aanslagen die tientallen mensenlevens eisten. Lees hier getuigenissen, reacties en extra maatregelen die genomen worden in de nasleep van de aanslagen.

 1. 134 doden en 230 gewonden bij bomaanslagen IS op Brussels Airport en metrostation Brussel
 2. 2Burgemeester Koksijde ontsnapte nipt aan bommen Zaventem
 3. 3"Verdacht pakket gevangenis Brugge was brief van zus Abdeslam"
 4. 4Verscherpte controle aan luchthavens Oostende en Wevelgem
 5. 5CRISISNUMMER: 1711
 • Stefan Vankerkhoven

  Rugzakken verboden op Jan Breydel en bij start van de Ronde

  Na risicoanalyse door de politie besliste het stadsbestuur om, ondanks de terreurdreiging, geen evenementen af te gelasten tijdens de Paasvakantie. "Er worden wel extra veiligheidsmaatregelen genomen", zegt burgemeester Renaat Landuyt.

 • Lieven Mathys

  Studenten HOWEST rouwen om student

  In HOWEST Brugge hebben de studenten en leerkrachten een herdenkingsmoment gehouden voor Bart Migom. De student overleed bij de aanslagen op Brussels Airport.

  Tijdens een intiem moment brachten zijn medestudenten en leerkrachten een passend eerbetoon, Bart lievelingsmuziek klonk daarbij door de luidsprekers.

  "Bart was hier op school zeer geliefd, hij was een bijzonder waardevolle mens die altijd voor anderen klaarstond. Iedereen is er het hart van in", zegt Howest-woordvoerder Tom Delmotte.

  Sinds de aanslagen zijn voor Barts klasgenoten alle lessen opgeschort, zij kunnen ook tijdens de paasvakantie nog psychologische bijstand krijgen op school. (WK)

  Studenten rouwen om hun collega.

  Studenten rouwen om hun collega. © Benny Proot

 • Lieven Mathys

  Wervik: Fuif zesdeklassers afgelast door terreur

  De jaarlijkse M.E.G.A-fuif voor de leerlingen van het zesde leerjaar deze namiddag in de stadszaal Oosthove in Wervik is afgelast omwille van de gebeurtenissen deze week in Brussel.

  "Op vraag van de politie", zegt schepen van Jeugd Bert Verhaeghe (Open Vld). "We hebben daarover geen verdere uitleg gekregen. We vinden het wenselijk die vraag te volgen."

  "Voor M.E.G.A werken we samen met de politie en op die fuif is er ook altijd iemand van de politie aanwezig om te helpen de getuigschriften te overhandigen. Omwille van de terreur is de inzet van de politie nu elders nodig."

  M.E.G.A staat voor 'Mijn Eigen Goede Antwoord' en is een lessenpakket dat gegeven wordt in het zesde leerjaar van het basisonderwijs. Het wil jongeren weerbaar maken tegen de gevaren van drugs, alcohol en het gebruik van tabak. In een tiental lessen, gegeven door de politie, de stedelijke jeugddienst en de leerkrachten, werd gewerkt rond sociale vaardigheden.

  Het project is een samenwerking tussen het stadsbestuur, de politie, alle scholen van Wervik, Geluwe, Kruiseke en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding.

  Jaarlijkse afsluiter is een fruitsapfuif. De zestiende editie gaat dus vandaag niet door. "We gaan in overleg met de scholen kijken voor een nieuwe datum want de kinderen kijken wel uit naar die fuif", zegt de schepen.

  (EDB)

 • Olivier Neese

  Brugsch Handelsblad: Maud Vanwalleghem verzorgde gewonden van bomaanslag in metro

  Dinsdagmorgen enkele minuten voor de aanslag in de Brusselse metro stapte de Brugse Maud Vanwalleghem uit het metrostation Maalbeek. Zij werkt in het CD&V-gebouw in de Wetstraat, net boven de uitgang van de metro. Zij hielp nadien zwaargewonden verzorgen. "Het gekke was dat mijn collega's en ikzelf al die tijd heel koelbloedig bleven." In Brugsch Handelsblad brengt ze haar hallucinante getuigenis.

 • Lieven Vancoillie

  Het Wekelijks Nieuws Gaver : VTM-journaliste Rosalie Pieters op de eerste rij

  VTM-journaliste Rosalie Pieters, afkomstig van Beveren-Leie, heeft er een bijzonder hectische week opzitten. Eind vorige week woonde ze de arrestatie van Salah Abdeslam van dichtbij mee, en ook dinsdag bracht ze verslag uit van de vreselijke gebeurtenissen in Zaventem. "Ik heb gehuild. Het is ook voor ons een verschrikkelijke week." De bekende cafébaas Frans Schiettecatte raakte als bij wonder niet gewond in de vertrekhal van Zaventem. "Die twee knal was een enorme vuurbal."

  GF

  GF © GF

 • Mieke Verhelle

  De Weekbode De Leie : Gullegemnaar Stephan Devloo stond aan de incheckbalie in Zaventem op het moment van de aanslagen

  De moordende aanslagen in Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel blijven nazinderen. Gullegemnaar Stephan Devloo stond aan de incheckbalie toen de bommen in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem ontploften. "Ik zou dinsdag het vliegtuig naar Orlando nemen. Na de knallen heb ik tien, vijftien minuten op de grond gelegen, bang om wat nog komen zou", vertelt Stephan. "De beelden van dinsdag spoken nog altijd door mijn hoofd."

  >> Klik hier voor je digitale exemplaar van De Weekbode De Leie

  De Weekbode De Leie

  De Weekbode De Leie © gf

 • Mieke Verhelle

  Kortrijks Handelsblad : Nele Delange voelde de vertrekhal daveren

  De moordende aanslagen in Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel blijven nazinderen. Nele Delange (29) uit Harelbeke bevond zich net buiten de getroffen vertrekhal toen de bommen ontploften."Het hele gebouw daverde en de trillingen sloegen de vensters aan diggelen", zegt ze. Twintig jaar geleden werd Kortrijk al geconfronteerd met de eerste islamitische terroristen. Trees en Roland Lammens zaten toen midden het spervuur aan kogels.

  >> Klik hier voor je digitale exemplaar van Kortrijks Handelsblad

  Kortrijks Handelsblad

  Kortrijks Handelsblad © gf

 • Frederik Jaques

  Vierde leerjaar De Zonnebloem houdt een wake voor de gemeenteraad van Beernem

  Net voor aanvang van de gemeenteraad hield het vierde leerjaar van de basisschool De Zonnebloem onder leiding van de juffen Christine en Anja, een wake naar aanleiding van de terreuraanslagen in Brussel. "We hebben hartjes getekend en er volzinnen op geschreven in het kader van vrede en vreedzaam samenleven", aldus juf Christine.

  Burgemeester Johan De Rycke was opgezet met dit medeleven met de slachtoffers en gaf een woordje uitleg over hetgeen in onze hoofdstad heeft plaats gevonden. De kinderen leken in een cirkel verbonden door een wit lint en op de grond werden kaarsjes neergezet. Enkele jongeren lazen teksten af, die ze in de klas hadden voorbereid.

  (Regi - Foto Regi)

  Wake in Beernem

  Wake in Beernem © RB

 • Frederic Vansteenkiste

  Ruim 100 mensen op Melkmarkt Izegem voor minuut stilte

  Ook in Izegem leefde men mee met de slachtoffers van het terrorisme in Brussel en Zaventem.

  De 20-jarige Laurens Demuynck, tewerkgesteld bij de groendienst van Izegem, lanceerde een bericht op Facebook waarbij hij opriep om te verzamelen op donderdagavond, om 20 uur op de Melkmarkt voor een korte herdenking. Zijn oproep kreeg meteen vanuit alle kanten gehoor.

  Ruim honderd sympathisanten verzamelden op de Melkmarkt en staken er een kaarsje aan. Er werd een minuut stilte gehouden gevolg door een lang applaus.

  Na het applaus werd er onder de aanwezigen op een warme manier verbroederd.

  Uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen

  Uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen © JC

 • Frederic Vansteenkiste

  De Weekbode Izegem: Nele Delange bevond zich net buiten de vertrekhal

  De moordende aanslagen in Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel blijven nazinderen. Nele Delange (29), die in Ingelmunster opgroeide en nu in Harelbeke woont, bevond zich net buiten de getroffen vertrekhal toen de bommen ontploften. Ze stond op het punt om met haar verloofde Tom Vanbelle naar New York af te reizen. "Het hele gebouw daverde en de trillingen sloegen de vensters aan diggelen", zegt ze. "We konden maar aan één iets denken: zo snel mogelijk op de vlucht slaan."

  >> Klik hier voor je digitale exemplaar van De Weekbode Izegem

  Gevolgen van en getuigenissen over terreur

  Gevolgen van en getuigenissen over terreur © KW

 • Frederic Vansteenkiste

  Dreigingsniveau van 4 naar 3

  Het OCAD heeft het dreigingsniveau opnieuw van 4 op 3 gebracht. Woordvoerder Peter Mertens van het Crisiscentrum heeft dat donderdagavond aan Belga bevestigd. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon had dat eerder op RTL-TVI verklaard.

 • Frederic Vansteenkiste

  Ruim 200 mensen op stille mars in Ieper

  Donderdagavond werd er een stille mars gehouden in Ieper. Rond 17.30 uur verzamelden ruim tweehonderd aanwezigen op de Ieperse Grote Markt.

  Het Initiatief kwam uit van Jean-Pierre Vandamme, die daags voordien een oproep had gedaan via sociale media,o m deel te nemen aan de mars. Bij de startplaats stonden er kaarsjes opgesteld in een glazen bokaal, in de vorm van een hart. De deelnemers konden die kaarsjes meenemen op de tocht.

  De mars eindigde bij de vredespaalop het St-Maartensplein.

  Herdenking aanslagen

  Herdenking aanslagen © EF

 • Frederic Vansteenkiste

  De Weekbode Roeselare: "5 minuten later aangekomen, en ik was misschien zelf slachtoffer"

  Saskia Brunello uit Roeselare is dinsdag op het nippertje ontsnapt aan de aanslag in de metro Maalbeek. "Ik werk op het CD&V-hoofdkwartier in de Wetstraat in Brussel en dat ligt vlak boven dat metrostation", zegt ze. "Was ik er vijf minuten later aangekomen, dan was ik misschien zelf slachtoffer geweest van die zinloze aanslag. Een pijnlijke ervaring om te verwerken.

  >> Klik nu hier voor je digitale versie van De Weekbode Roeselare

  Getuigenissen over terreuraanslagen

  Getuigenissen over terreuraanslagen © KW

 • Frederic Vansteenkiste

  Eerbetoon aan slachtoffers voor stadhuis Poperinge

  Donderdagnamiddag kwam het personeel van de stad Poperinge om 14.30 uur samen voor de pui van het stadhuis. Daar hielden ze 1 minuut stilte om de slachtoffers van de aanslagen in Brussel te gedenken. In de inkomhal van het stadhuis werd ook een rouwregister geplaatst. (MD - Foto MD)

  Stadhuis Poperinge

  Stadhuis Poperinge © MD

 • Frederic Vansteenkiste

  Vrijdag actie tegen zinloos geweld in Roeselare

  Stad Roeselare organiseert vrijdag 25 maart op het Stationsplein om 18 uur een moment van verbondenheid tegen zinloos geweld. Al wie niet wil toegeven aan angst, verdeeldheid en haat is welkom om een gebaar te maken tegen geweld, polarisering en terrorisme.

  Kinderen kunnen met stoepkrijt op het plein tekenen, volwassen kunnen een boodschap op een witte wand schrijven. Stad Roeselare voorziet kaarsjes waarmee we samen een groot hart maken. Ondertussen is er gepaste muziek die de verbondenheid moet versterken.

 • Frederic Vansteenkiste

  Krant van West-Vlaanderen: Na de terreur, getuigenissen & reacties

  Ook Krant van West-Vlaanderen gaat deze week dieper in op de gevolgen van de terreuraanslagen in ons land. We spraken met slachtoffers en hulpverleners, en denken met experts mee over hoe het nu verder moet.

  >> Klik hier voor jouw online exemplaar van Krant van West-Vlaanderen

  Getuigenissen en reacties na de terreur

  Getuigenissen en reacties na de terreur © KW

 • Frederic Vansteenkiste

  Burgemeester Ingelmunster sprak het personeel toe

  Ook in Ingelmunster hangen de vlaggen halfstok en werd er om 14.30 uur één minuut stilte gehouden door het gemeentepersoneel voor het gemeentehuis. Burgemeester Kurt Windels sprak het personeel toe, waarna de tekst werd voorgelezen die schrijfster Griet Op de Beeck schreef naar aanleiding van de aanslagen.

  Burgemeester Kurt Windels sprak het personeel toe, waarna de tekst werd voorgelezen die schrijfster Griet Op de Beeck schreef naar aanleiding van de aanslagen

  Burgemeester Kurt Windels sprak het personeel toe, waarna de tekst werd voorgelezen die schrijfster Griet Op de Beeck schreef naar aanleiding van de aanslagen © PADI

 • Frederic Vansteenkiste

  Serene stilte en muzikaal eerbetoon in Veurne

  Vandaag hield het stadsbestuur en het stadspersoneel van Veurne omstreeks 14.30 uur één minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.

  Schepen Anne Dequidt (CD&V) hield een korte bezinningstoespraak. Nadien was er ook een muzikaal intermezzo. Het bezinningsmoment vond plaats voor het stadskantoor de 'Seylsteen' op de Sint-Denisplaat.

  Na de minuut stilte was er een muzikaal eerbetoon

  Na de minuut stilte was er een muzikaal eerbetoon © JT

 • Frederic Vansteenkiste

  Gent-Wevelgem: extra stewards in Ieper, Wevelgem en op Kemmelberg

  De organisatie wil streven naar de hoogst mogelijke veiligheid voor publiek, renners en volgers. Ze staat hiervoor in nauw contact met de Lokale en Federale Politie, de burgemeesters van de betrokken steden en de andere overheidsdiensten.

  Op alle volksconcentraties worden er extra stewards en veiligheidspersoneel ingezet. Het betreft o.a. de start in Deinze, de aankomst in Wevelgem, de Grote Markt in Ieper en de Kemmelberg.

  De initiatieven die werden genomen om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, zullen nu nog extra in de verf gezet worden en zullen ook hun respect uitdrukken voor de slachtoffers van de aanslagen.

 • Frederic Vansteenkiste

  Moment van stilte en medeleven in Roeselare

  Het stadsbestuur en de medewerkers verzamelden donderdag op de Grote Markt voor een moment van stilte en medeleven.

  Grote Markt Roeselare

  Grote Markt Roeselare © JB

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!