Terdewiel gaat 15e wielerjaar in: “We willen nieuw bloed aantrekken”

"We zijn een ludieke bende, maar met het hart op de juiste plaats. Iedereen is bij ons welkom, oud en jong, vrouw en man", benadrukt voorzitter Steven Vanden Brande. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 15 april nodigt de Kortrijkse wielerclub Terdewiel jongeren uit om een parcours mee te fietsen. “We willen jongeren opnieuw warm maken voor het recreatief fietsen”, zegt de groep.

De wielerclub werd gesticht in 2003 door een groep wielerfans, onder impuls van huidig voorzitter Steven Vanden Brande. “Terdewiel is een fietsclub met de focus op de mensen, niet op de snelheid. Er kan al eens hard gereden worden, maar daar kies je zelf voor door de keuze van de groep waarin je meerijdt”, duidt hij. Zo is er een groep A-tjes en een groep B-tjes. “De B-tjes zijn de mensen die minder goed meekunnen. Onze A-tjes blijven altijd met hen samen. De wegkapiteins of de renner die voorop rijdt, kijkt altijd dat iedereen mee kan en mee is. Bij ons is het altijd: samen uit, samen thuis. Een andere gouden regel is, samen zijn en vriendschap.”

Doopritueel

De groep bestaat uit zo’n 80 leden: de oudste is 70, de jongste 20 jaar. “Wie lid wordt, krijgt bij ons een bijnaam als doopritueel. De naam wordt door de groep gekozen. Zo ben ik Boxeur.” Verder zijn er onder meer Lee Cooper, Sala van Salamander, Kannibaal voor mensen die een ander kleurtje hebben, Rebbeke dat voor zich spreekt en Krampie, iemand die altijd krampen krijgt. “Zo kreeg de ondervoorzitter de naam Badmeester en de penningmeester is Gele Kanarie. Daarnaast is elk lid ook bestuurslid. We beslissen alles samen op onze vergaderingen, de eerste woensdag van de maand“, aldus nog voorzitter Steven Vanden Brande.

“Fietsen is niet hét belangrijkste, het sociale is ook belangrijk”

Terdewiel heeft een groot respect voor wijlen renner Frank Vandenbroucke. “Op al onze truitjes staat Frank Vandenbroucke 1974, zijn geboortejaar.”

Bonus met Schotse kilt

Een van de bekendste leden van Terdewiel is Kristof Allegaert, de winnaar van de Red Bull Trans-Siberian Extreme, een amateurrace tussen Moskou en Vladivostok over een afstand van 9.195 kilometer. Steven: “Met ons ploegje amuseert Kristof zich. Voor hem zijn trainingsritten naar Parijs en terug geen uitzondering.”

Zelf organiseert de groep ook veel gezamenlijke activiteiten waar ook de partners die niet fietsen, en de kinderen veel aan hebben. “We organiseren al eens een koppeltijdrit waar de koppels uitgeloot worden. We hebben een kookploeg en trekken samen naar een camping of een festivalletje. Of we organiseren een barbecue. We durven ons ook verkleden. Ooit deden we een rit in Schotse kilt. Wie een kilt aan had ‘zonder toebehoren’ kreeg vijf minuten bonus”, lacht Steven. “Het leuke is dat iedereen zich goed voelt. . Iedereen is bij ons welkom, oud en jong, vrouw en man. Fietsen is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Het sociale gegeven is ook belangrijk. Iedereen is gelijk voor ons.” We zijn een ludieke bende, maar met het hart op de juiste plaats

Rit op maandag

Op 15 april organiseert Terdewiel een opendeurdag op het Halenplein. Afspraak om 8.45 uur. “We willen graag nieuw bloed aantrekken. Niet om het aantal leden, maar wel om mensen bij iets te betrekken, samen iets te doen en elkaar te leren kennen“, aldus ‘Boxeur’. “We houden het ludiek en sportief. Zelfs iemand die niet getraind is, kan meedoen. De toer van 60 kilometer wordt gereden op tempo van de minste snelle renner.”

Verder probeert Terdewiel nog twee of drie sponsors aan te trekken. De groep rijdt elke zondag vanaf 8.45 uur zo’n 60 kilometer. Tijdens het zomeruur is er ook een rit op maandag om 18.45 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier