Ter Groene Poorte print chocoladepralines in 3D

Redactie KW

Hotelschool Ter Groene Poorte stelde zondag op de opendeurdag een 3D-printer voor, waarmee de leerlingen pralines kunnen printen.

De pralines liepen zondag van de lopende band in de hal van de chocolatiers op de opendeurdag van Hotelschool Ter Groene Poorte. Of beter aan de lopende band uitgeprint. Een 3D-printer stond er zeven uur pralines in de vorm van legoblokjes te printen. “Het principe is hetzelfde als een gewone printer”, zegt Nina Hoff (25) van producent 3Dbyflow. “We zetten een tekening op de computer, doen chocolade in plaats van inkt in de printer en we drukken op start.” Vervolgens heeft de printer zo’n 20 minuten nodig om één legoblokje te produceren.

Science fiction

“Je kunt het zo gek niet bedenken of we kunnen het printen”, zegt Nina. “De printer creëert vormen die met de hand niet mogelijk zijn en ook de dure mallen worden zo overbodig. In Nederland zijn al enkele scholen hiermee bezig, maar in ons land is dit de eerste keer dat we de printer aan het werk zetten.” En als het van leerkracht Pol Deschepper (48) afhangt ook niet de laatste keer. “Ik wilde al in september zo’n machine aanschaffen, maar toen stond hij nog niet op punt. Ook nu is dat nog niet het geval, maar je ziet duidelijk het potentieel. Een aantal jaar geleden kwam dit enkel voor in science fictionfilms, maar volgend schooljaar willen we deze technologie integreren in onze opleiding.”

Zal de chocolatier zo niet overbodig worden? “Chocolade kan niet zonder machine en omgekeerd. Het is zeker niet de bedoeling de technieken van vroeger aan de kant te schuiven, maar artisanaal en industrie hebben elkaar nodig. Dit zal de chocolatier van de toekomst sneller en rendabeler maken en wordt een aanvulling op wat de chocolatier doet. Als je ziet hoe vraag er is naar personalisatie, kan zo’n machine perfect een logo in chocolade printen terwijl de chocolatier zich met iets anders bezig houdt.” Het was chocoladefabrikant Callebaut die de aanzet gaf. “Dit is de chocolatier van de toekomst.”

(DDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier