Tentoonstelling over geboorterituelen in Magdalenakerk in Brugge

26/04/17 om 17:17 - Bijgewerkt om 17:15

De Gezinsbond heeft geboortegebruiken in Vlaanderen en Brussel samengebracht in een tentoonstelling. De expositie "Hallo Baby. Geboorterituelen in beweging" loopt van 29 april tot en met 11 juni in de Heilig Magdalenakerk in Brugge.

Tentoonstelling over geboorterituelen in Magdalenakerk in Brugge

© Gezinsbond

Hoe is de geboorte van een kind in de loop der jaren onder invloed van tijdsgeest en migratie geëvolueerd? Die vraagde vormde in 2015 het uitgangspunt voor het erfgoed- en onderzoeksproject "Hallo Baby" van de Gezinsbond, waarmee de organisatie doorheen Vlaanderen en Brussel trok in samenwerking met verschillende verenigingen. Er werden tientallen getuigenissen opgetekend en diepte-interviews afgenomen, die gebundeld werden op de website www.hallo.baby.be. Die komen nu ook aan bod in de tentoonstelling.

Er werd gewerkt rond zes thema's: voeding, getallen, textiel, het kwade oog of de jaloerse blik uit de omgeving, naamgeving en ook het verlies van een kind.

"Het is duidelijk dat in een samenleving de geboorterituelen een houvast bieden en het groepsgevoel versterken", aldus projectleider Sarah Kaerts. "Tegelijkertijd evolueren de gebruiken en rituelen mee met de tijd. Door dieper in te gaan op de geboorterituelen willen de Gezinsbond en zijn partners het wederzijdse begrip en respect stimuleren. Mensen zijn immers wél vertrouwd met de rituelen eigen aan hun cultuur of religie, maar weten weinig over de rijkdom en diversiteit aan rituelen die in andere culturen bestaan, terwijl die soms onverwacht veel gelijkenissen vertonen."

(belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!