Ten Bos in Izegem helemaal tegen de vlakte

OCMW-voorzitter Frank Duhamel bij Ten Bos, dat tegen eind februari volledig gesloopt moet zijn. © (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Tegen eind maart moet het voormalige revalidatiecentrum Ten Bos volledig afgebroken zijn. De gronden blijven eigendom van Zorg Izegem en worden als groenzone ingericht.

Het revalidatiecentrum Ten Bos draagt al een hele geschiedenis met zich mee. Het gebouw werd onder de vleugels van het OCMW in 1976 opgetrokken en telde 54 bedden. “Het centrum heeft jaren gefloreerd, maar op het einde van de rit was het niet langer mogelijk om het revalidatiecentrum als aparte entiteit te behouden.”

Het OCMW stelde in 2012 de 54 bedden te koop. “Dat leverde een pak gegadigden op, van Roeselare tot in Oostende”, weet OCMW-voorzitter Frank Duhamel. “Maar uiteindelijk hebben we toen niet voor de hoogste bieder gekozen, maar opteerden we voor een instantie met een duidelijke Izegemse link: de Sint-Jozefskliniek.”

Het ziekenhuis baatte het revalidatiecentrum tot eind 2016 uit, maar verhuisde de 54 bedden dan naar een nieuwe verdieping van de Sint-Jozefskliniek. Sindsdien staat Ten Bos leeg.

“Er waren verschillende pistes om het complex een nieuw leven te geven”, klinkt het. “Even speelden we zelfs met het idee om er het stadhuis in onder te brengen, met het oog op de integratie van stadsdiensten en OCMW. Maar het stadhuis wegtrekken uit het centrum was niet aan de orde.”

Te hoge renovatiekosten

Een andere mogelijkheid was dat het CVO zijn intrek in Ten Bos zou nemen. “Dat zou dan gecombineerd worden met het dienstencentrum, dat tot op vandaag in De Leest te vinden is. Alleen waren de renovatiekosten veel te hoog.”

Ten Bos bleef dus leegstaan. In oktober 2016 vonden er nog opnames plaats voor de Ketnetreeks De Regel van 3s, maar een nieuwe invulling werd niet gevonden. “Een dergelijk groot gebouw trekt vandalisme aan, dus zagen we geen andere optie meer dan Ten Bos compleet af te breken. Het gebouw is inderdaad slechts 42 jaar oud, maar dit is de beste keuze.”

De gronden blijven eigendom van Zorg Izegem en krijgen een nieuwe invulling als groenzone. “En ze zullen in de toekomst nog nuttig zijn. Op termijn is het zelfs mogelijk om er een nieuwbouw voor de Plataan neer te poten, maar dat is nog toekomstmuziek.”

Tegen eind maart moet Ten Bos volledig verdwenen zijn. “De voorbereidende werken zijn al gestart en gelukkig moest er amper asbest geruimd worden. Enkel de raamprofielen bevatten een minieme hoeveelheid. We hebben er ook een punt van gemaakt om zoveel mogelijk materiaal te recupereren. Een deel krijgt bij het OCMW een nieuw leven, maar ook enkele Izegemse verenigingen en instanties konden gratis een deel van de uitrusting overnemen: bij KSA Izegem, De Lochting, het gemeenschapsonderwijs, de Wereldwinkel, Chiromeisjes, Samenspel en FOS De Jakketoes leeft Ten Bos op die manier verder.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier