Teckel uit Ieper eet rattengif, maar herstelt met bloed van Deense dog

Teckel Lotte en Deense dog Duvel konden elkaar eindelijk eens ontmoeten. © DS
Redactie KW

Lotte, de teckel van Alain en Els Cnockaert uit Ieper, had rattengif opgegeten. Dierenartspraktijk De Gouden Poort kon hulp bieden met… het bloed van Duvel, een Deense dog.

“De baasjes kwamen met teckel Lotte op consultatie en meteen zag zij dat er iets grondig mis was”, zegt dierenarts Francis Vandecaveye, een collega van de behandelende dierenarts Berna Hendrikx. “Na bloedonderzoek was duidelijk dat Lotte rattengif had opgegeten. Rattengif veroorzaakt ongeveer 48 uur na inname kleine bloedingen in het hele lichaam. Na enkele dagen kan dit, afhankelijk van het type en de hoeveelheid rattengif, de dood als gevolg hebben. Vitamine K is een antigif, maar als je teveel rattengif hebt ingenomen, lukt dat hiermee toch niet meer. Dan moet je een bloedtransfusie doen. Omdat Lotte zo klein is, had ze inmiddels een groot bloedtekort”, klinkt het.

Ontvanger ontmoet donor

“In samenspraak met de klanten gingen onze dierenartsassistentes Tisha De Clercq en Melanie Bauden op zoek naar een bloeddonor voor Lotte. De Deense dog Duvel van Annelore Coffyn, een trouwe klant, leek de meest geschikte kandidaat. Teckel Lotte had nog even tijd nodig om volledig te herstellen en daarbij leverden Tisha en Melanie schitterend werk. Vorige week konden Lotte en Duvel elkaar eindelijk eens ontmoeten bij ons in de praktijk. Er is geen blijvende schade bij Lotte en ze is dus helemaal hersteld. Een verhaal met een mooi einde, al had het natuurlijk ook anders kunnen aflopen.”

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier