Teaterkaffee sluit weer door viptent op Schouwburgplein

Christophe Callens en Isabelle Bougeâtre: "Door een gebrek aan communicatie is ons Teaterkaffee gesloten tijdens een groot volksfeest." © JVGK
Redactie KW

Kortrijk Koerse belooft al voor de 82ste keer een groot feest in de stad te worden. Het bier zal ongetwijfeld rijkelijk vloeien, maar niet in alle cafés op het Schouwburgplein. Twee van de drie horecazaken houden de deuren gesloten, terwijl daar net de viptent staat. Of eerder: net omdat die viptent er staat.

Het feest van Kortrijk Koerse speelt zich voornamelijk af op de Grote Markt en het Schouwburgplein. Dit jaar staat de viptent volledig op het Schouwburgplein opgesteld. Vorig jaar was dit anders. Toen nam de tent de helft in van de straat tussen de Sint-Jorisstraat en de Doorniksestraat.

Dat was heel nefast voor Christophe Callens van Brasserie Teaterkaffee. “Toen de tent enkele dagen voor Kortrijk Koerse werd opgebouwd, konden we onze eigen zaak bijna niet binnen of buiten. Ook ons eigen appartement niet, want we wonen boven de zaak. Onze brasserie openhouden of een terras zetten, was onmogelijk. Het was jammer dat we niet op voorhand verwittigd werden en dat er geen contact geweest was met de organisatie. We hebben toen noodgedwongen vier dagen moeten sluiten”, vertelt Christophe Callens, die bijna 20 jaar de zaak uitbaat.

Geen compensatie

“Dat was voor ons een financiële aderlating. Van enige tegemoetkoming of een kleine compensatie is er nooit sprake geweest. Ik was toen kwaad en voelde me onmachtig. Het is toch het stadsbestuur die toelating geeft voor zulke opstellingen? Ze hielden toen geen rekening met de commerçant. Dit voor een stad die staat voor ondernemen en ondernemerschap.”

Christophe Callens en Isabelle Bougeâtre.
Christophe Callens en Isabelle Bougeâtre.© JVGK

Waar Christophe toen boos en ontgoocheld was, klinkt hij nu genuanceerder. “Ik heb niets tegen Kortrijk Koerse, integendeel. Het is een mooie gebeurtenis voor de stad. Maar ik blijf erbij dat de koers op de Doorniksewijk moest blijven: bij het volk waar de koers thuishoort. De plaatselijke horeca heeft er niets aan met het bijkomende vipgebeuren.”

“Ik heb niets tegen Kortrijk Koerse, integendeel, maar de communicatie kan beter” – Christophe Callens, zaakvoerder Teaterkaffee

Ook echtgenote Isabelle Bougeâtre is die mening toegedaan. “Het kan niet dat een zaak noodgedwongen moet sluiten voor een groot evenement en dat er geen communicatie was.” Ook dit jaar was die er niet. “Omdat we dachten dat de tent opnieuw voor de deur zou staan hebben we onze vakantie vervroegd. We zijn dus niet open. Een gemiste kans, maar langs de andere kant is een terras met zicht op een witte muur ook niet alles. We zien wel volgend jaar.”

Langs de andere kant van het Schouwburgplein ligt het eet- en sfeerkaffee Souffleur. Zij zijn dit jaar open. “Vorig jaar wisten we wegens gebrek aan communicatie niet dat er een grote tent zou gezet worden. Hadden we het op tijd geweten dan konden we de mensen op tijd laten reserveren.”

Ruime doorgang

“Nu is die communicatie er wel. We hadden goede contacten met voorzitter Kristof Vanfleteren van Kortrijk Koerse. Twee maanden geleden kregen we al nieuws, zeker wat logistiek betreft. Belangrijk is dat we qua reservaties die informatie kunnen doorgeven aan onze klanten”, duidt zaakvoerder David Christiaens die samen met zijn vrouw Petra Lecluyse en Michiel Folens de zaak al bijna twee jaar runt. “Kristof beloofde ons dat we ons terras mogen zetten. De tent komt vier meter voor het terras, er is dus een ruime doorgang.”

David Christiaens, Petra Lecluyse, Michiel Folens.
David Christiaens, Petra Lecluyse, Michiel Folens.© JVGK

“Kortrijk Koerse is eigenlijk een groot volksgebeuren, geen vipgebeuren” – David Christiaens, zaakvoerder Souffleur

Is het vipgebeuren van Kortrijk Koerse een goede zaak? “Het is niet goed en niet slecht. Meer kan ik daar niet over zeggen. Het is maar een keer in het jaar. Kortrijk Koerse is eigenlijk een groot volksgebeuren, geen vipgebeuren.” Bij Bistro Botero was niemand bereikbaar. De zaak is nog tot en met 20 augustus gesloten wegens vakantie.

Voorzitter van Kortrijk Koerse Kristof Vanfleteren nuanceert: “Vorig jaar waren er inderdaad enkele bezorgdheden vanuit de horeca op het Schouwburgplein, maar dit jaar hebben we alles uitgeklaard“, zegt hij. “Het Teaterkaffee hoeft helemaal niet te sluiten, want zij kunnen zonder problemen hun terras uitzetten. De zaakvoerders van Bistro Botero lieten ons op voorhand weten nog met vakantie te zijn en met de mensen van de Souffleur hebben we een goed gesprek gehad.”

Een samenwerking met de cafés ziet Vanfleteren niet snel gebeuren. “Zoiets lijkt moeilijk te verwezenlijken, maar mocht iemand van de horeca ideeën hebben, zijn wij altijd bereid om te luisteren. Zelf zien we echter weinig mogelijkheden.”

(Peter Van Herzeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier