Team achter De Coulissen in Brugge wil hippe zaak in ‘t Zwart Huis

Pieter Buysse in de voormalige cinema Liberty.
Redactie KW

Wordt de leegstaande cinema Liberty, in het historische pand ‘t Zwart Huis, omgetoverd tot een hippe horecazaak? Dat zijn alvast de plannen van de horeca-ondernemers Joeri Van Den Bosch, Pieter Buysse en Pieter Kyndt, bekend van het vlakbij gelegen De Coulissen. Het ambitieuze trio werkt voor het project samen met ‘interior designer’ Lieven Musschoot, die onder meer werkte voor Sergio Herman. “Dit prachtige pand biedt ongekende mogelijkheden”, klinkt het enthousiast bij de ondernemers.

Cinema Liberty in de Kuipersstraat, in de volksmond nog altijd beter bekend als ‘t Zwart Huis, kende de jongste jaren al een wat sluimerend bestaan. Na nu en dan nog wat weekendvoorstelling en gelegenheidsprojecten hield eigenaar en uitbater Patrick De Clerck het enkele maanden terug helemaal voor bekeken. Onder meer door de zware concurrentie van Kinepolis was het sop de kolen niet meer waard.

Nieuw horecaconcept

Mogelijk krijgt het pand echter een geheel nieuwe toekomst. Niet langer als bioscoop, maar wel als een geheel nieuw horecaconcept. “Via een tussenpersoon bereikten we een overeenkomst om het pand te gaan huren”, zegt Pieter Buysse, die samen met Joeri Van Den Bosch en Pieter Kyndt in het ambitieuze project stapt. Pieter Buysse is zaakvoerder van De Coulissen in Gent en van Punta Est, terwijl Joeri Van den Bosch en Pieter Kyndt de Coulissen in Brugge en ook Punta Est runnen.

Samen hebben de ondernemers dus een pak horeca-ervaring.

“Wij wist aanvankelijk niet dat het pand te huur stond, maar toen we dat vernamen was de interesse meteen gewekt. We waren al een tijdje op zoek naar een locatie om iets nieuws te beginnen, maar dit pand biedt natuurlijk wel enorm veel mogelijkheden”, gaat Pieter Buysse voort. “Niet alleen de historische gevel is prachtig, maar ook binnen is het erg rijkelijk ingericht. Met hier door die gangen te lopen overvalt me opnieuw een nostalgie naar de tijd dat ik hier zelf als kind en tiener naar de bioscoop ging. Bij iedereen komen wel herinneringen naar boven over deze oude stadsbioscoop.”

De Brugse ondernemers namen interior designer Lieven Musschoot en architect Cas Moor onder de arm voor de inrichting van de zaak. Zeker Musschoot is een bekende naam in horecakringen, aangezien hij instond voor de interieurs van heel wat topzaken. Zo werkte hij al vaak samen met sterrenchef Sergio Herman. “Dit pand is enorm ruim, dus we zijn er nog niet helemaal aan uit hoe we alles zullen indelen”, zegt Pieter Buysse. “Enerzijds kunnen we de ruime ingang en foyer gebruiken, maar ook de bioscoopzaal zelf biedt enorm veel mogelijkheden. Die is nog niet zo haal lang geleden gerenoveerd. De tribune met stoeltjes zal uiteraard wel moeten afgebroken worden. Dat wordt geen eenvoudig karwei aangezien die op een zware betonnen structuur rust. Eigenlijk willen we zoveel mogelijk elementen behouden om zo de eigenheid van dit historisch pand alle eer aan te doen. Het is niet direct onze bedoeling om hier een tweede De Coulissen van te maken.”

“We zullen duidelijk op een ouder publiek mikken. Over het eigenlijke concept kunnen en willen we nu nog niet zoveel kwijt. Dat hangt nog sterk af van de mogelijkheden met het gebouw.”

overleg met stad

Buysse benadrukt dat alle plannen in nauw overleg met het stadsbestuur en de bevoegde stadsdiensten zullen uitgewerkt worden.

“We willen meteen op goede voet van start gaan”, klinkt het. “In de wetenschap dat er hier vanuit de bioscoop ook al wat geluidshinder was naar omwonenden toe, hebben we al een gespecialiseerde geluidsfirma onder de arm genomen om ons bij te staan. Ten allen prijze willen we vermijden dat er overlast ontstaat door onze uitbating. Met onze zaak hopen we bovendien een meerwaarde te creëren voor de Kuiperstraat en omgeving. Met wijnbar Blend kwam er een tijdje terug een mooie zaak bij en wij willen ook deel uitmaken van die heropleving.”

“Hoewel het niet eenvoudig is in het uitgaansleven – kijk bijvoorbeeld naar De Vuurmolen die al zolang leeg staat – geloven wij toch dat er in Brugge ruimte is voor, en zelfs nood aan, een nieuw en ambitieus horecaproject dat zich richt op een iets ouder publiek dat in een aangenaam kader een fijne tijd wil beleven”, besluit ondernemer Pieter Buysse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier