Te vroeg geboren Miel steunt neonatologie met kaasbenefiet

Miel For Neo is vernoemd naar kleine Miel, hier samen met zijn mama Tine Florin en oma Anne Verhelst. (Foto WO)
Redactie KW

Ook dit jaar tijdens De Warmste Week krijgen meer dan duizend goede doelen van Music For Life de steun van heel Vlaanderen. Eén van die goede doelen is het MiraLouisefonds, dat de afdeling neonatologie van het AZ Sint-Jan Brugge financieel steunt. In onze provincie is die afdeling de enige erkende dienst voor te vroeg geboren baby’tjes. Miel verbleef er drie maanden als prematuurtje en nu zamelt hij met een kaasbenefiet op zaterdag 16 december in cc De Steiger geld in voor de Brugse afdeling.

22 maanden oud is Miel nu. Het zoontje van Tine Florin (32) en Kevin Parmentier (31) oogt misschien een ietsje frêler en kleiner dan zijn leeftijdsgenootjes maar hij is alleszins een opgewekt, sociaal en bezig baasje. Bumba is zijn grote held en hij is gefascineerd door ballen. Alles wat rond is, is een bal. En als hij mee gaat winkelen met mama Tine begroet hij iedereen in de winkel onbevreesd met een spontane en ontwapenende ‘hey’.

Maar Miel is ook een vechtertje. Maandenlang hing zijn leven aan een zijden draadje, maar dankzij de allerbeste zorgen van de afdeling neonatologie van het AZ Sint-Jan Brugge won hij zijn struggle for life.

635 gram

Na levensbedreigende complicaties werd Miel op 5 maart 2016 in het Brugse AZ Sint-Jan via een spoedkeizersnede op de wereld gezet. “Ik was amper 27 weken zwanger”, herinnert Tine zich levendig. “Bovendien was Miel dysmatuur: waar hij normaal al één kilogram moest wegen, woog hij op dat ogenblik amper 635 gram. Doorheen zijn transparante huid kon je zelfs de stoelgang zien zitten in zijn kleine lichaampje. De eerste week evalueerden de dokters zijn kritieke toestand van uur tot uur. Ze waren heel open en eerlijk tegenover ons en gaven geen valse hoop.”

“We serveren onder meer de kaas Mieledju, gemaakt door oma Anne” – Tine Florin

Het duurde zeven dagen vooraleer Tine haar fragiele kindje voor het eerst mocht vasthouden. Pas na anderhalve maand kreeg Miel zijn eerste badje. “Die eerste zes weken is Miel heel erg ziek geweest, voortdurend waren er problemen met zijn zuurstof, met zijn voeding… Daarna is zijn toestand beetje bij beetje verbeterd. Het moment dat hij van de couveuse naar een verwarmd bedje verhuisde was een grote stap, zowel voor hem als voor ons.”

MUG-helikopter

Dankzij de beste zorgen door dokters en verpleegsters kon Miel na meer dan drie maanden eindelijk het Brugse ziekenhuis verlaten. Tine en Kevin kwamen er ook in contact met het MiraLouisefonds, dat projecten van de afdeling neonatologie financieel steunt. Zo betaalt het fonds de kosten van de MUG-helikopter, waarmee de neonatale artsen met hun materiaal naar lokale ziekenhuizen worden overgevlogen voor urgente gevallen. Ook de aankoop van speciale computergestuurde oefenpoppen, die complicaties bij een geboorte kunnen simuleren, worden door het fonds gefinancierd.

“Samen met mijn moeder Anne Verhelst beslisten we om ook ons steentje bij te dragen met een kaasbenefiet, die we nu voor de tweede keer organiseren”, vertelt Tine. “Het benefiet vindt plaats op zaterdag 16 december vanaf 18.30 uur in cc De Steiger. Gin Up! biedt een aperitief aan en daarna kan er aangeschoven worden aan een kaasbuffet met 25 verschillende soorten kaas. Daaronder ook de Mieledju, een kaas die gemaakt wordt door oma Anne van het Kazematje en die genoemd is naar haar twee kleinkinderen Miel en Jules.”

Met een grote tombola zijn er prachtige prijzen te winnen, geschonken door gulle handelaars. Speciale gast op het benefiet is Jeremy Vandoorne alias Xavier van Rox. Hij brengt voor alle kinderen een goodiebag mee. En ook volley Parky Menen steunt Miel For Neo. Wie naar de benefiet komt, mag om 20.30 uur de wedstrijd tegen Haasrode Leuven gratis bijwonen.

(Carlos Berghman)

Info: kaarten voor het kaasbenefiet zijn nog te verkrijgen in het Kazematje, Bruggestraat 25 in Menen of via mielforneo@outlook.be. Volwassenen betalen 20 euro, kinderen 10 euro. Ook steunkaarten zijn verkrijgbaar voor 10 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier