Te koop in Langemark: industrieel erfgoed

© Foto TOGH
Redactie KW

Wie wel eens in de Nieuwe Kalsijde passeert in Langemark, zal het misschien al hebben gezien: het grote industriële gebouw met de villa ernaast staat te koop. Het gebouw was vroeger de ‘olieslagerij’ van Antoon Dumoulin en geldt als industrieel erfgoed.

De bouw van de olieslagerij – een fabriek waar olie uit zaden wordt geperst – begon in 1947. De bakstenen kwamen uit de steenbakkerij Dumoulin op de Hagebos in Langemark en de gewelven werden gemaakt in de buizenfabriek Dumoulin in Mesen/Wijtschate. Het gebouw was afgewerkt en operationeel in 1949. Het gebouw is niet beschermd, maar het staat wel in de inventaris van het onroerend erfgoed als gebouw met een architecturale meerwaarde.

Op de vastgoedwebsite www.notarimmo.be staan het fabrieksgebouw en de bijhorende villa samen te koop voor 600.000 euro. “Er is redelijk wat interesse, maar wij zijn niet van plan om de gebouwen aan om het even wie te verkopen. Gesprekken met kandidaat-kopers zijn volop aan de gang”, zegt Koenraad Dumoulin, een van de vijf kinderen van Antoon Dumoulin.

De olieslagerij stopte in 1959. Toch bleven alle machines erin tot 1985. Vandaag zijn alle oude machines uit het fabrieksgebouw gehaald, op één na. Een aandrijfkrachtmachine staat nog op exact dezelfde plaats als 60 jaar geleden. “Het gaat om een dieselmotor met twee cilinders van Ruston & Hornsby Ltd. uit Lincoln in Groot-Brittannië. Zo’n aandrijfkrachtmachine had je toen echt nodig, want de elektriciteit die je via het net kreeg was bijlange niet sterk genoeg om de olieslagerij draaiende te houden, zeker op het platteland. Er hebben zich al wat gegadigden voor de machine gemeld, maar wij zouden het liefst hebben dat ze gewoon blijft staan. Nu is die machine een meerwaarde in de verkoop. Als het ooit verkocht wordt om in te richten als loft, burelen of winkelpand, dan hoop ik dat die machine een mooi plaatsje krijgt om tentoongesteld te worden.”

(Tom Gheeraert)

Meer over de geschiedenis van de familie Dumoulin en de olieslagerij in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 25 april

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier