Taxichauffeurs niet opgezet met stunt van Stoffel Vandoorne

24/08/16 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:45

De stunt van taxidienst Uber in Brussel met Stoffel Vandoorne schiet in het verkeerde keelgat van de Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur VZW (afgekort G.T.L.). De beroepsvereniging meent dat Uber aan 'whitewashing' doet.

Taxichauffeurs niet opgezet met stunt van Stoffel Vandoorne

De taxichauffeurs nemen het niet dat Uber na de Responsible Young Drivers nu ook Stoffel Vandoorne voor hun kar spannen. © BELGA

"Uber probeert op regelmatige tijdstippen met sympathieke acties te verdoezelen dat zijn business model er net op gericht is alle overheidsregels te negeren of te ontwijken," steekt Pierre Steenberghen, Secretaris-Generaal van G.T.L.van wal. "Overheid, consument en media worden daarbij openlijk bij de neus genomen. Na de Responsible Young Drivers is het nu aan Stoffel Van Doorne, Formule 1 piloot, om voor de kar van Uber gespannen te worden. Uber probeert zich daarmee een respectabel imago bij elkaar te kopen, maar blijft zijn eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid ontwijken".

Alcohol achter het stuur

Stoffel Van Doorne kondigde via sociale media aan dat hij woensdagavond zal een aantal Uber-klanten in Brussel zal rondrijden en hen attent maken op de gevaren van alcohol achter het stuur. "Niks mis met het aangekondigde doel van deze actie, waar de taxisector trouwens al jaren zijn steentje toe bijdraagt door de BOB-campagnes te steunen," meent Steenberghen. "Het wordt echter bijzonder cynisch als de boodschap uitgaat van een multinational die overal ter wereld de wetten met betrekking tot betaald vervoer van personen aan haar laars lapt en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid net uit de weg gaat, zowel op het vlak van de taxi-wetgeving, de veiligheid van de klant, de arbeidswetgeving als op het vlak van de fiscaliteit."

Whitewashing

"Uber werkt trouwens met "surge pricing" waarbij de prijs van een Uberrit evolueert in functie van vraag en aanbod," gaat Steenberghen verder. "Dat zorgt ervoor dat klanten net tijdens feestavonden zoals Nieuwjaarsavond -waar ze graag een glas drinken- zich blauw betalen aan een Uber-rit. Deze actie met Stoffel Vandoorne zien we dan ook als een zoveelste "white washing" van illegale en oneerlijke praktijken."

(mlt)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!