“Tatoeages zijn voor mij een verslaving geworden”

Joyce Vanmellaerts: "Op de dag van de halve finale zal het exact negen jaar geleden zijn dat mijn oma gestorven is." © KM
Redactie KW

Tatoeages, je vindt ze in alle vormen, kleuren en ontwerpen. Er bestaat zelfs een Miss Tattoo-verkiezing. Wie zich nu al halve finaliste mag noemen, is de Meulebeekse Joy Vanmellaerts (22).

Joy Vanmellaerts woont in de Ter Borchtlaan in Meulebeke. Ze heeft een diploma als zorgkundige en bewakingsagente, maar werkt al een hele tijd in de horeca. Zelf noemt ze zich een workaholic.

Joy, wat moeten de mensen zich voorstellen bij een Miss Tattoo-verkiezing?

“Het is een verkiezing zoals alle andere missverkiezingen. Alleen gaat het hier om de tatoeages. In sommige verkiezingen word je afgekeurd omdat je getatoeëerd bent. Dit is dus de ideale wedstrijd voor iemand die dezelfde passie deelt als ik. Het is de bedoeling dat je enorm gemotiveerd bent, dat vind de jury zeer belangrijk. Je kan natuurlijk een mooie uitstraling en veel tattoos hebben, maar als je geen inzet toont, dan word je daar ook niet voor beloond. Vandaar dat ik probeer om zoveel mogelijk tijd vrij te maken, want soms is de combinatie met het horecaleven niet zo simpel.”

“Als ik een prijs moet plakken op mijn arm, kom ik dicht bij 2.000 euro”

“Mensen moeten vooral weten dat het draait om het volledige plaatje. Sommigen onderschatten wat het is, maar je weet het pas als je eens meedoet aan een verkiezing. Ik heb al meegedaan aan andere missverkiezingen, maar daar heb ik nooit echt iets gewonnen. Ze hebben mij altijd geleerd dat je nooit mag opgeven, vandaar dat ik in dit nieuwe avontuur ben gestapt. Door hier aan deel te nemen, heb ik terug wat meer zelfvertrouwen.”

Je zit ondertussen in de halve finale. Welk parcours heb je al afgelegd en wat volgt er nog?

“De halve finale vindt plaats op zaterdag 7 juli in de Versuz in Hasselt. Wij moesten ons kandidaat stellen via de website van Miss & Mister Tattoo Belgium. Daarna werden we gecontacteerd of we geselecteerd waren of niet. Ik was op reis in Egypte toen ze mij het goede nieuws vertelden. Ik zat toen in een jeep op safari. Ik wou er meteen volledig voor gaan. Sindsdien ben ik steeds bezig geweest met het zoeken naar sponsors voor mijn flyers. Ik heb ook zelf snoepzakjes gevuld die ik verkoop aan vijf euro per zakje. Ik heb er ook vijftig geschonken aan de kinderafdeling van het UZ Gent, omdat ik graag kinderen zie. Ik heb nog heel wat andere plannen, maar eerst moet ik nog afwachten of ik op 7 juli geselecteerd wordt als finaliste.”

Sommige mensen vinden tattoos lelijk, anderen vinden het wel iets hebben. Waarom heb jij ervoor gekozen?

“Ik ben gestart met mijn eerste tattoo toen ik zestien jaar was. Die heb ik geplaatst voor mijn overleden oma. Zij is ook mijn grootste inspiratiebron geweest van de sleeve op mijn arm. Ik heb veel tattoos die staan voor mijn familie en voor het geloof. Het is gewoon belangrijk dat je je familie graag ziet en respecteert. Soms zeggen we dit niet altijd, maar ik zie mijn familie echt graag. Ik ben hen dankbaar, voor alles wat ze doen. Op mijn vingers staat mom en dad, die heb ik gezet omdat ouders belangrijk zijn. Ik weet dat er veel mensen zijn die het niet mooi vinden of mensen die al wat ouder zijn en het gewoon nog niet gewend geraken dat we in 2018 vol met tatoeages staan. Mijn sleeve loopt door tot op mijn hand en het is niet altijd gemakkelijk in de horeca, maar meestal hebben ze er geen probleem mee of geven ze zelf een opmerking dat het mooi is. Uiteindelijk doet het er niet toe wat mensen van je denken. Iedereen is uniek op zijn manier. Alleen is het van mij met wat tatoeages erbij.”

Hoeveel tattoos heb jij precies?

“Ik ben al even de tel kwijt, maar ik denk dat ik bijna aan twintig stuks zit. Het is een verslaving geworden en steeds vind je wel weer een ontwerp waarvan je denkt dat je er nog eens pijn voor wil lijden. Zoals ik al zei, staat een groot deel van mijn tatoeages voor mijn familie. Het is een soort van rouwproces geweest voor mij. Op de dag van de halve finale zal het exact negen jaar geleden zijn dat mijn oma gestorven is. Ik geloof er wel in dat dit met een reden is gebeurd. Zij was immers de aanleiding voor mijn eerste tattoo. Ik hoop dat ze mij van hierboven zal steunen op die belangrijke dag.”

Hoe lang heeft het bijvoorbeeld geduurd om die leeuw op je arm te zetten? En dat is waarschijnlijk geen goedkoop kostenplaatje?

“Mijn hele arm heeft in totaal anderhalve maand geduurd, denk ik. Ik ben acht keer geweest en dat was steeds een sessie van zes uur. Soms heb ik wel afgezien. Het is natuurlijk geen fijn gevoel, maar dan denk je aan de reden waarom je het doet en dan verdooft dat de pijn wel. Natuurlijk is een tattoo niet goedkoop, maar ik vind dat je voor goede kwaliteit een goede prijs moet betalen. Ik ben zeer tevreden over mijn artiest. Ik ging langs bij Yaron Messelis in Inksane in Roeselare. Hij is vooral gespecialiseerd in black and grey en in realistische foto’s. Ik zou geen andere artiest willen. Als ik een prijs moet plakken op mijn arm, dan denk ik dat ik dicht bij de 2.000 euro kom.”

(KM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier