Tante Clara viert 100ste verjaardag

Op 10 augustus werd Augusta Leicher 100 jaar. Dit werd gevierd in Home Vrijzicht met personeel, familie en een delegatie van het Ieperse stadsbestuur. © RLa
Redactie KW

Op 10 augustus werd Augusta Leicher, tante Clara voor vrienden en familie, honderd jaar. Deze bijzondere gebeurtenis werd in intieme sfeer gevierd in woonzorgcentrum Home Vrijzicht.

“Augusta, tante Clara, is geboren op 10 augustus 1918 op de ouderlijke hoeve langs de Elverdingseweg – toen Elverdingesteenweg – als jongste van dertien kinderen. Haar vader heeft ze niet gekend, hij overleed voor haar geboorte na een verwonding in de Groote Oorlog. Ze liep school bij de Grauwe Zusters Penitenten”, vertelt Cécile Leicher.

Oorlogsjaren

“Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg zij als jong meisje heel wat te verduren. Op 14 mei 1940 stierf één van haar broers aan het front bij Antwerpen. Door een misverstand werd hij door zijn eigen kameraden getroffen. Bij het terugtrekken van de Engelsen in de meidagen van 1940 vluchtte ze samen met haar zieke moeder en een broer. Daags nadien werd de hoeve in brand geschoten. Het woonhuis en de stallingen werden vernield. Drie jaar heeft ze met veel liefde haar zieke moeder verzorgd voordat ze in 1943 op 67-jarige leeftijd overleed. Plots was ze de enige vrouw in huis, wat een zware klap was voor haar. Alsof het nog niet genoeg was werd ze getroffen door kinderverlamming waar ze een gehandicapt been aan overhield. Vele jaren later is dit toch nog goed gekomen dankzij kinesitherapie”, aldus nog Cécile.

Gouvernante

“Al voor de oorlog waren drie broers en een zus uitgeweken naar Normandië. Toen daar dringend hulp nodig was, trok zij er soms naartoe voor een langere periode om een handje te helpen. Samen met haar jongste broer en zijn vrouw bleef ze op de ouderlijke hoeve wonen waar ze hielp in het huishouden en waar ze tevens de drie kleine kinderen opving en hielp grootbrengen. In 1960 ging ze tenslotte haar eigen weg. Ze werd gouvernante, eerst bij een Kortrijkse meubelmaker en later bij een Brussels koppel, waar ze een tijdje bleef hangen en er Albert Cools leerde kennen, waarmee ze huwde. Na zijn dood was het haar wens terug te keren naar haar geboortestreek. Ze vond in Residentie Elisabeth in Home Vrijzicht een nieuwe thuis, waar ze sedert juni 2013 verblijft. Dankzij haar moed en wilskracht en de goede zorgen werd ze op 10 augustus 100 jaar.”

“Een dag met een keer”, lacht de kranige eeuwelinge.

(RLa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier