Tandartskabinet voor De Waaiberg en Savio in Gits

Het nieuwe tandartskabinet werd voorgesteld door op de voorgrond van links naar rechts Savio-directeur Eric Van Parys, algemeen directeur UNIE-K Leo De Smet, voorzitter en gedeputeerde Bart Naeyaert. Op de achtergrond herkennen we Savio-directeur Bart Sabbe en directeur De Waaiberg Lotte Soenen. © JD
Redactie KW

Op vrijdag 8 mei vond in De Waaiberg in Gits, dat is een provinciaal woonproject voor personen met beperking, de opening van een nieuw tandartskabinet plaats.

Zowel de bewoners van de Waaiberg zelf alsook de buren van het Dominiek Savio instituut, kunnen er terecht.

In 2014 namen het Dominiek Savio Instituut en de vzw UNIE-K De Waaiberg de beslissing om een gemeenschappelijk tandartskabinet uit te baten. De tandartsstoel en de uitrusting werden geïnstalleerd in De Waaiberg, waarna de uitbating werd opgestart in het najaar 2014. Met het team van Prof. Dr. Luc Marks maakten ze de afspraak om het kabinet wekelijks te bemannen, in functie van de opvolging van het gebit van de cliënten van de twee voorzieningen.

Naar aanleiding van de opstart vond er in De Oude Melkerij in Gits op 28 april een info- en opleidingsmoment plaats inzake ‘mondzorg bij personen met een beperking’. Dit infomoment richtte zich naar begeleidende en paramedische medewerkers van West-Vlaamse voorzieningen, geïnteresseerde cliënten en hun sociaal netwerk. In totaal waren er zowat 180 deelnemers.

Het thema ‘mond- en tandzorg’ lijkt op het eerste zicht niet alledaags voor medewerkers uit de gehandicaptensector, doch is ook voor hen bij uitstek een evidente opdracht. Een goede mondhygiëne maakt immers deel uit van ieders dagelijkse hygiëne en draagt bij tot een goede algemene gezondheid. Bovendien levert ze een niet te onderschatten bijdrage aan het sociaal welbevinden.

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier