Tand-em brengt kansarme Oostendenaars naar de tandarts

Het project Tand-em is een samenwerking tussen verschillende hulpverleners, organisaties, het Sociaal Huis van Oostende en het Verbond der Vlaamse tandartsen. (Foto JRO)
Redactie KW

Onder de noemer Tand-em werd onlangs in het Wijkgezondheidscentrum De Hoek een sociale tandartspraktijk opgestart. Tand-em moet mensen die in armoede leven, ook de kans van een tandartsbezoek geven.

Een bezoek aan de tandarts is voor mensen die in armoede leven meestal niet aan de orde. Mensen hebben dikwijls schrik om naar de tandarts te gaan maar ook de kostprijs schrikt hen af. Met Tand-em kunnen kansarme Oostendenaars nu kosteloos op tandartsbezoek gaan. “Een goed jaar geleden kregen we de vraag of we aan dit sociale project wilden meewerken”, vertelt Raf Langenaekens, voorzitter WGC De Hoek. “Hoewel de informatie nog zeer vaag was, waren we meteen voor het idee te vinden. Als arts kijken we dagelijks in de mond van onze patiënten. Slechte mondhygiëne is de bron van vele ziekten. We weten maar al te goed dat sommige patiënten het vaak moeilijk hebben om hun gebit goed te laten verzorgen.”

Sociale tandarts

“We willen met Tand-em vooral het gebit gezonder maken”, gaat Raf verder. “Daarnaast willen we ook preventief werken. Van zodra we merken dat het gebit weer gezond is sturen we de patiënten naar de gewone tandarts door. Wat we niet aanbieden is dringende tandartsbezoeken. Daarvoor wordt doorverwezen naar de reguliere tandarts.” Men kan enkel naar de sociale tandarts als patiënten de jongste drie jaar geen tandarts meer hebben bezocht en als ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. “Mensen die eventueel in aanmerking komen, worden in de meeste gevallen door de hulpverleners of andere sociale organisaties naar het Sociaal Huis doorverwezen”, legt Vanessa Vens uit. “Eens ze doorverwezen worden, gaan wij na of ze aan de vooropgestelde voorwaarden voldoen. Vervolgens wordt een afspraak bij onze sociale tandarts gepland.”

“We kozen voor het Wijkgezondheidscentrum in de Gelijkheidsstraat 1 op het Westerkwartier omdat daar ruimte voor een tandartspraktijk voorzien is. We kregen ook steun van het Verbond van Vlaamse tandartsen. Zij hebben lokale tandartsen gemotiveerd om aan het project mee te werken. Daarnaast wordt de praktijk ook door hen aangestuurd. De rol van het Sociaal Huis bestaat in de ondersteuning, de lokale coördinatie en de doorverwijzing van de patiënten. Dankzij het project willen we mensen met een laag inkomen weer de weg naar de tandarts doen vinden. Niet alleen volwassenen maar ook hun kinderen krijgen daartoe de kans.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier