Tal van producten voor voedselpakketten vernietigd in Wervik

Voorzitter Karin Charlet en vrijwilliger Manuel Claeys. © Xaco
Redactie KW

De vzw Love in Action kreeg onverwacht bezoek van ambtenaren van het ‘Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen’ (FAVV).

Met de producten van de Voedselbank Kuurne was er geen probleem. “Er staat overal een datum op”, vertelt Karin. “Echter tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ is er een groot verschil. Bijvoorbeeld bij fijne vleeswaren en yoghurt die we bij plaatselijke winkels mogen ophalen. Dat zijn dan producten ‘te gebruiken tot’.”

Volgens het FAVV bestaan er twee soorten vervaldata: voor langer houdbare producten een datum van minimale houdbaarheid (ten minste houdbaar tot) en voor snel bederfelijke producten een uiterste consumptiedatum (te gebruiken tot).

Schrijnend

“Toen we controle kregen, stonden er hier wel 80 mensen in de lange rij te wachten”, aldus de voorzitter. “Wat ons overkwam vind ik schrijnend. Eerlijk, ik stond te huilen. Dit is hier mijn levenswerk. Het is niet omdat die producten één of twee dagen over datum zijn, dat ze daarom slecht zijn. De producten werden doorgeprikt, in de vuilbak gegooid en overgoten met detergent.”

“De overheid zou er rekening moeten mee houden dat die voedselpakketten bedoeld zijn voor kansarmen die blij zijn met wat ‘over datum’ is. Trouwens, die mensen zijn volwassen genoeg om vast te stellen of die producten nog te consumeren zijn. Hoe moeten we de kansarmoede bestrijden als er zoveel regels komen ?”

Reactie FAVV

“We doen per jaar meer dan 100.000 controles”, aldus woordvoerder Lieve Busschots van het FAVV. “Producten ‘te gebruiken tot’ waarvan de datum is overschreven, vormen een acuut gevaar voor de volksgezondheid en mogen dus niet meer worden verbruikt. We gaan geen voedselbeveiliging met twee snelheden voeren.”

Voor de wekelijkse bedeling van de voedselpakketten zijn er momenteel bij de vzw Love in Action maar liefst 155 gezinnen en alleenstaanden ingeschreven. De nood om hulp is dus blijkbaar groot. Een voedselpakket kost 1 euro. “Er is een grote stijging van het aantal gezinnen”, aldus de voorzitter. “Nu zullen we voorlopig heel wat minder kunnen aanbieden. Gelukkig hebben we nog andere producten. Bijvoorbeeld ook verse groenten.”

Te klein behuisd

De inspectie zal ook financiële gevolgen hebben. “Er werd een pv opgemaakt en wellicht zullen we een boete moeten betalen“, zucht Karin Charlet. “De inspecteurs komen in november nog eens terug. Niet alles was slecht want op netheid en hygiëne kregen we goede punten. De inspecteurs stelden ook vast dat ons materiaal, zoals een vleesmachine, goed is onderhouden. Ons brood moet in rekken en ondertussen is dat ook opgelost.”

De vzw Love in Action huurt aan het OCMW sedert begin vorig jaar een gebouw in de Scherpenheuvelstraat. “Het FAVV is van oordeel dat we eigenlijk te klein behuisd zijn en daarover komt er een overleg met hen”, aldus Karin Charlet.

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier