‘t Vijfde Wiel loodst 3.000 fietsliefhebbers door heel Sente

De Landelijke Gilden van Sint-Katrien, Hulste-Bavikhove en Lendelede bundelden hun krachten voor 't Vijfde Wiel. © JA
Redactie KW

De Landelijke Gilden van Sint-Katrien (Heule), Hulste-Bavikhove en Lendelede organiseren dit jaar samen de 25ste editie van de fietshappening ‘t Vijfde Wiel. Met tochten van 30, 45 of 65 kilometer verwelkomen zij op 15 augustus fietsers uit de hele provincie.

Slechts één keer om de twaalf jaar krijgt een gewest van Landelijke Gilden West-Vlaanderen de kans om de fietstocht ‘t Vijfde Wiel te organiseren. Vijfentwintig jaar geleden viel de keuze voor de allereerste editie ook voor het gewest Kortrijk. Dit jaar verzamelden de Landelijke Gilden van Sint-Katrien (Heule), Hulste-Bavikhove en Lendelede een werkgroep met twaalf medewerkers.

De fietshappening trekt jaarlijks meer dan drieduizend fietsers. Vetrek en aankomst zijn dan ook voorzien op de Groothandelsmarkt in Heule en parkeren kan op de site van Ring Shopping. Drie bewegwijzerde routes van 30, 45 of 65 kilometer brengen de fietsers langs twee stopplaatsen, in Bavikhove en Lendelede.

Tegen zwerfvuil

Dit jaar voeren de Landelijke Gilden extra campagne tegen zwerfvuil. “We brengen bordjes aan om de fietsers op te roepen de wegen waar we passeren proper te houden. Ze krijgen ook een duurzaam fietsafvalzakje mee voor onderweg”, vertelt Katrien Messely van Landelijke Gilden. “Ook verkeersveiligheid vinden we belangrijk. Daarom krijgt elke deelnemer een verkeersveilig aandenken.” Wie elektrisch fietst, kan gebruik maken van de laadpunten op de stopplaatsen.

“Ook al zitten we in een verstedelijkt gebied, toch zijn we erin geslaagd een landelijk parcours te maken”, klinkt het bij de organisatoren. “‘t Vijjde Wiel is een gegeerde activiteit in de afdelingen van Landelijke Gilden maar ook ter plekke bereiken we veel publiek. Het is afhankelijk van het weer, maar ook als dat iets minder is, zullen we veel fietsers mogen verwelkomen.”

(Jasmien Aernout)

Meer info en inschrijven op: www.vijfdewiel.be of vijfdewiel@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier