‘t Palet in Wervik viert twintigste verjaardag: “De goede traditionele manier”

Het interrieur is gezellig en kunstig ingericht en gedecoreerd met schilderijen van wijlen Henri Galle, de vader van Patrick. We bemerken vlnr Nathalie Strobbe, Patrick Galle, Diederik Galle en Ingrid Decroix. (EDB-foto MV)
Redactie KW

Het gastronomisch restaurant ‘t Palet in de Oude Beselarestraat bestaat twintig jaar en viert dat samen met de klanten. In het kader van Valentijn speelt Geert Valcke op vijf data op zijn elektrische piano. “Geert past zich aan het publiek aan”, zegt Patrick Galle. “Vraagt iemand Charles Aznavour, dan is dat geen probleem. Vanaf het aperitief zal er muziek weerklinken.”

“Geert speelde vroeger ter gelegenheid van Valentijn een paar dagen in de Marquette in Marke en kwam dan bij ons. Het is de eerste keer dat hij vijf keer bij ons van de partij zal zijn. Valentijn valt dit keer ideaal op een woensdag en dus tussen twee weekends.” Diederik Galle (44) runt ‘t Palet samen met zijn vriendin Nathalie Strobbe.

“Diederik begon destijds samen met mijn echtgenote Ingrid Decroix”, vertelt Patrick. “Sedert 2004 staat zijn vriendin in de keuken. Ik geef morele en administratieve steun. Ik doe onder meer de boekhouding. Diederik en mijn vrouw bedienen de klanten.”

Alcoholcontroles

De voorbije twintig jaar kende de horeca een hele evolutie. “Er is veel veranderd”, zegt Patrick. “Bij de bedrijven wordt er veel beknibbeld op zakenlunches. Dat is heel sterk verminderd. Er is algemeen ook een mentaliteitsverandering. Als het nu vakantie is, dan zijn de mensen weg. En dan zijn er natuurlijk ook de alcoholcontroles.”

“Er zijn er die daarop anticiperen. Zo hadden we vrijdagavond de recreanten van tafeltennisclub AndLeie uit Lauwe. Ze kwamen met een schoolbus. Met Nieuwjaar hadden we klanten die kwamen met de taxi. De mensen die met de auto komen, groeperen zich ook meer. Kwamen ze bijvoorbeeld anders met drie auto’s, nu met twee zodat er één minder BOB moet zijn.”

Patrick Galle was twee jaar schepen, behoort tot de stichters van Rock op het Plein, werkte als personeelschef in de zetelfabriek Confortluxe en is een wijnkenner. “Al onze wijnen kopen we rechtstreeks aan, zonder tussenpersoon“, vertelt hij. “In mei trekken we naar de Dordogne. We steken veel op van onze wijnreizen.”

Altijd parking

Personeel vinden is vaak een probleem in de horeca. “Gelukkig kunnen we voor het opdienen en de afwas rekenen op een paar jobstudenten”, zegt Patrick. ‘t Palet is landelijk gelegen. “Vooral in de zomer is onze ligging een voordeel”, vertelt Patrick. “Wie dat wenst, kan dan buiten eten. Er is hier altijd parking en dat is ook een voordeel. Een ‘nadeel’ is dan dat we niet in het stadscentrum zijn gelegen.”

“Vooral in de zomer is onze landelijke ligging wel een groot voordeel”

“We hebben het voorbije wildseizoen goed gewerkt”, vertelt Patrick. “We hadden een heel gamma fazanten en patrijzen. De mensen namen direct het duurdere en betere.” De horeca is hard werken. “Eigenlijk moet je dat voor een deel als hobby beschouwen“, zegt Patrick. “Alles meegerekend kom je uit aan een laag uurloon. Er komt veel bij kijken, zoals bijvoorbeeld bestellingen doen.”

Lang geleden volgden Patrick en zijn vrouw aan Syntra West in Ieper een opleiding ‘restauranthouder’. “Puur als hobby voor mij”, zegt Patrick. “Ik deed dat om te ontstressen als personeelschef van 550 werknemers en die opleiding was echt geestig.”

Kroegentocht

Onder burgemeester Albert Deconinck zaliger, in de legislatuur van begin 1983 tot eind 1988, was Patrick Galle twee jaar schepen van Sport en Cultuur. De andere vier jaar werden verdeeld onder schepen Gilbert Berten zaliger en Danny Kerkhof. “Ik stond aan de wieg van de kroegentocht die een succes werd”, vertelt de oud-schepen. “Weet je, ik stond toen een maand mijn schepenwedde af om de kroegentocht te helpen financieren. De schepenweddes waren niet vergelijkbaar met nu. Ik nam maar één keer aan de gemeenteraadsverkiezingen deel. Ik was zelfs geen lid van de SP.”

Door de jaren heen kwamen ook bekende koppen eten in ‘t Palet. “Frank Vander linden van De Mens is hier een paar keer geweest”, zegt Patrick. “Voor een jarige haalde hij dan zijn gitaar uit en speelde een nummer. Nic Balthazar is hier ook geweest, samen met de familie van Mario Verstraete uit Geluwe. Balthazar maakte over hem een film. Mario was een MS-patiënt die jarenlang vocht voor de euthanasiewetgeving in België en uiteindelijk ook de eerste zou zijn om er in 2002 gebruik van te maken. Ook rallypiloot Freddy Loix, gewezen Gouden Schoen Lorenzo Staelens en ex-minister Stefaan De Clerck kwamen hier over de vloer, net als Donald Muylle op een huwelijksjubileum. Neen, van al dat bekend volk hangen er hier geen foto’s. Omdat we hun privacy wilden respecteren, namen we geen foto’s.”

Patrick Galle (62) en Ingrid Decroix (63) maakten veel mee en waren beiden zwaar ziek. “We willen voortdoen op de goede traditionele manier”, blikken ze vooruit. “De Nouvelle Cuisine is niet aan ons besteed. We gaan niet uitbreiden, want dan hebben we meer personeel nodig. We willen het aangenaam en rustig houden.”

(Erik De Block)

Geert Valcke speelt op zaterdagavond 10 en 17 februari, zondagmiddag 11 en 18 februari en woensdagavond 14 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier