‘t Manje neemt afscheid van ‘cafetaria van Zwevegem’

Philippe Pintelon en Carine Decraene waren graag gezien. Hier zien we enkele leden van vriendengroep MVC 't Manje die hen komen danken. (Foto GJZ)
Redactie KW

Vrijdag namen de medewerkers van het zwembad afscheid van Philippe Pintelon en Carine Decraene, het echtpaar dat 26 jaar het cafetaria van het zwembad uitbaatte, of zoals Philippe het zegt ‘het cafetaria van Zwevegem’.

Philippe Pintelon (62) en Carine Decraene (57) kwamen eerder toevallig in het Zwevegemse zwembad terecht. “Mijn vader Marcel stond hier achter de tapkast voor een brouwerij. Toen hij stopte, was het haast vanzelfsprekend dat wij hem opvolgden”, zegt Philippe, die bij het grote publiek beter bekend is als ‘t Manje. “Nagenoeg iedereen spreekt mij aan met ‘t Manje, iets wat ik deels aan mezelf te wijten heb. Ik heb nogal de gewoonte om mensen aan te spreken met ‘manje’. Doorheen de jaren begon iedereen ‘t Manje te zeggen tegen mij en nu zijn er veel mensen die niet eens weten dat ik eigenlijk Philippe heet.”

De benaming ‘t Manje is ondertussen ook een beetje zijn handelsmerk geworden. “Vorige week werd nog het rockfestival Manjerock georganiseerd, waar beloftevolle bands uit de regio hun ding konden doen. Vroeger was er ook een motorclub ‘t Manje en een minvoetbalploeg.”

Carine en Philippe kijken tevreden terug op hun 26 jaar in het cafetaria. “We hebben hier echt fantastische jaren gekend. We zijn ons cliënteel echt dankbaar”, zegt Carine, waarop Philippe meteen aanvult: “We waren niet alleen het cafetaria van het zwembad, maar meer het cafetaria van Zwevegem. Er kwamen hier niet alleen mensen die enkele baantjes gezwommen hadden of lid waren van een of andere sportclub, maar ook heel wat mensen die hier gewoon kwamen voor de sfeer.”

Nooit last gehad

Het echtpaar zegt trots te zijn dat ze gedurende die 26 jaar nooit last gehad hebben met klanten. “Integendeel, met heel wat klanten hebben we een goede vriendschappelijke band. Toegegeven, we zullen dit wel een beetje missen”, vertelt Carine. “We hebben het werk in het cafetaria nooit als een last beschouwd. Ik kon al twee jaar met pensioen, maar heb ze er graag bijgedaan”, vult Philippe aan.

Ondanks hun goede herinneringen, zouden ze toch tweemaal nadenken om nu opnieuw te beginnen. “De horeca heeft het best moeilijk tegenwoordig. Het rookverbod, de alcoholcontroles en het invoeren van de witte kassa zullen daar niet vreemd aan zijn. Daarnaast is het leven ook duurder geworden, iets wat we toch merken bij onze klanten. Ik heb er zeker geen spijt van, maar zou nu toch wel eens goed nadenken vooraleer ik in de horeca stap”, zegt Philippe.

Vervelen zullen ze zich in de toekomst zeker niet doen. “Ik ben een motorfreak, dus als het weer het een beetje toelaat, zal ik wat rondtoeren”, geeft Philippe mee, terwijl Carine het eerder bij de dieren zal houden. “Ik ga in de voormiddag nog werken en daarnaast hebben we drie honden, twee papegaaien, 18 landschildpadden en nog enkele vissen. Aan werk zal het mij dus niet ontbreken”, besluit ze lachend.

(GV – foto GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier