‘t Kringske in Izegem blaast tien kaarsjes uit

't Kringske is tien jaar oud. © CLY
Redactie KW

‘t Kringske viert straks haar tiende verjaardag. De vereniging zet zich al een decennium in voor mensen die in (kans)armoede leven en bereikt vandaag een zestigtal gezinnen.

‘t Kringske bestaat tien jaar, maar de werking op zich zag al in 1998 het levenslicht, legt Nancy Acx (46) uit. Zij is momenteel werknemer bij ‘t Kringske, maar tegelijk ook ervaringsdeskundige. “Ik heb lang zelf in armoede geleefd”, geeft ze toe. “In 1998 stond ik mee aan de wieg van het Moedergroepje. Dat werd opgericht in de schoot van het CAW en bracht alleenstaande moeders met financiële problemen samen. Zo konden lotgenoten elkaar ontmoeten en tegelijk uit hun sociaal isolement treden. We kwamen allemaal tot dezelfde vaststelling : een maand telde vier weken, maar we hadden maar geld voor drie weken”, glimlacht Nancy.

Uiteindelijk gaf het toenmalige moedergroepje mee de aanzet om het voedselverdeelpunt De Stamper op te richten en in mei 2005 werd de vereniging erkend door het toenmalig Vlaams Netwerk Waar Armen Het Woord Nemen, het huidige Netwerk Tegen Armoede. “Toen volgde ook de naamsverandering naar ‘t Kringske”, vervolgt coördinator Evy Vandekerkhove.

Vandaag komt ‘t Kringske op voor mensen die in (kans)armoede leven. “We geven hen een stem richting het beleid, zorgen voor vorming in scholen en het CLB en verenigen de (kans)armen uit eigen stad en regio”, klinkt het. “Bovendien willen we een brug vormen tussen mensen in armoede en mensen die het financieel niet moeilijk hebben.”

Door intensief met de mensen bezig te zijn, probeert ‘t Kringske het beste in hen naar boven te halen. “Daar is Nancy een mooi voorbeeld van”, aldus Evy. “Bij ‘t Kringske werd ze gestimuleerd om meer verantwoordelijkheden te dragen en uiteindelijk kon ze de armoede achter zich laten. Zo’n verhalen geven ons enorm veel voldoening, maar verlopen via een traag proces. Wij leggen erg veel geduld aan de dag en steken in iedereen veel energie.”

Topje van ijsberg

Volgens Evy is de werking van ‘t Kringske broodnodig. “Jammer genoeg wel. We bereiken momenteel een zestigtal gezinnen uit Izegem en de ons omringende gemeenten, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Er leven nog altijd veel te veel mensen in verdoken armoede”, zegt Evy.

“We beseffen tegelijk dat de drempel om naar ‘t Kringske te komen, nog altijd hoog is”, pikt Nancy in. “Je krijgt meteen een stempel en onterechte kritiek. “Mensen staren zich vaak blind op het feit dat mensen in (kans)armoede deftig gekleed zijn en een smartphone hebben, maar dat gaat om eigenwaarde.”

‘t Kringske organiseert wekelijks een ledenvergadering. “Voor een goed gesprek en de opvolging van elke situatie. En elke drie weken is er een themawerking, waarbij we dieper ingaan op een bepaald onderwerp. Dat kan over wonen gaan en hoe je efficiënt op energie kan besparen, maar we praten evengoed over het inkomen.”

De komende jaren wil ‘t Kringske nog meer mensen bereiken. “Sommigen worden via instanties als het OCMW naar ons doorverwezen, maar de beste manier is nog altijd mond-aan-mondreclamae”, aldus Evy. “Daarom organiseren we op vrijdag 16 oktober een feestje om onze tiende verjaardag te vieren. Daar is iedereen welkom om onze werking te leren kennen.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier